Wiele bezmięsnych zamienników może być używanych w taki sam sposób, jak mięso. Na przykład istnieją bezmięsne burgery, hot-dogi, bekon, klopsiki, a nawet wędlina. Wiele z nich jest tak uniwersalnych i smacznych, że chętnie jedzą je także osoby, które niekoniecznie stosują dietę roślinną. Jednak mimo ich popularności możesz się zastanawiać, czy roślinne zamienniki mięsa są zdrowe.
Seitan
Seitan to roślinny substytut mięsa wytwarzany z glutenu pszennego. Ma pikantny smak i ciągnącą się teksturę, która sprawdza się w daniach typu stir-fry, kanapkach, gulaszach i makaronach. Pod względem odżywczym seitan jest roślinną alternatywą mięsa o wysokiej zawartości białka. Zawiera też niewielkie ilości żelaza, wapnia i potasu. W wielu sklepach spożywczych możesz znaleźć seitan w postaci kostek, pasków lub cienkich plasterków gotowych do użycia.
Możesz też zrobić seitan w domu, używając glutenu pszennego, bulionu warzywnego i dodatków smakowych, takich jak sos sojowy lub płynne amino i czosnek. Wszystko, co musisz zrobić, to połączyć składniki w mikserze, stworzyć ciasto, a następnie ugotować jego plastry. Ponieważ zawiera gluten, nie jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nieceliakalną wrażliwością na gluten.
Chlebowiec
To duży tropikalny owoc, który rośnie w Azji, Afryce i niektórych rejonach Ameryki Południowej. Ma grubą, zieloną, wyboistą skórkę i miękki, żylasty miąższ wewnętrzny z jadalnymi nasionami. Ze względu na swoją konsystencję i łagodny smak, miąższ chlebowca jest często używany zamiast potraw mięsnych. Jest niskokaloryczny i nie zawiera zbyt wiele białka ani tłuszczu w porównaniu z innymi roślinnymi alternatywami mięsnymi. Zawiera jednak trochę błonnika i niewielką ilość mikroelementów, takich jak żelazo, potas i wapń. Jeżeli lubisz tego typu tematy odwiedź stronę jedzmy-zdrowo.pl
Żywność na bazie soi
Soja jest rośliną strączkową i jedną z pierwszych roślinnych alternatyw mięsnych. Żywność na bazie soi ma zazwyczaj łagodny smak i uniwersalną konsystencję, co czyni ją idealną do wykorzystania w wielu tradycyjnie mięsnych potrawach. Z soi powstaje popularne Tofu. Tofu można pokroić w kostkę i gotować. Możesz używać go w daniach mieszanych lub sałatkach, pokroić w plastry i dodawać do kanapek, albo kruszyć i gotować z warzywami. Niektóre z bardziej przetworzonych roślinnych produktów mięsnych, takich jak gotowe burgery wegetariańskie, wykorzystują w swoich recepturach białko sojowe.
Napisz komentarz
Komentarze