4 produkty, które poprawiają odporność zimą
Czosnek, czyli naturalny antybiotyk
Uznawany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, więc może być skutecznym wsparciem w walce z infekcjami. Najlepiej jeść go na surowo, np. dodając do sałatek. Można też poddawać go obróbce i dodawać do zup, dań mięsnych czy roślinnych.
Imbir naturalny lek na infekcje
To kolejna bomba zdrowotna! Imbir zawiera gingerol, który działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco, więc świetnie sprawdzi się w walce z przeziębieniem i grypą. Imbir można zetrzeć na tarce i dodać do herbaty lub przygotować miksturę z ciepłej wody, cytryny, miodu i imbiru. To dobry sposób na to, żeby nie chorować i wzmocnić układ odpornościowy.
Ocet jabłkowy na ból gardła
Boli Cię gardło? Pewnie nie wiesz, że ocet jabłkowy działa antybakteryjnie i może skutecznie łagodzić ból gardła. Płukanie gardła roztworem octu jabłkowego z wodą pomaga zniwelować drobnoustroje odpowiedzialne za infekcje. Warto też dodawać go do sałatek, aby w naturalny sposób wzmocnić organizm od środka. Nie należy spożywać więcej niż jedną łyżkę octu jabłkowego dziennie.
Kiszonki, czyli niezastąpiony probiotyk
Co jeść zimą, aby nie chorować? Oczywiście kiszonki! Kapusta kiszona i ogórki kiszone są bogate w naturalne probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit. Jak wiadomo, to właśnie jelita odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności, dlatego warto regularnie spożywać kiszone warzywa.
3 zasady, jak zwiększyć odporność zimą
Nie przegrzewaj i nie wychładzaj się
Jedzenie to jedna sprawa, ale pamiętaj, że duży wpływ na odporność ma temperatura ciała. Zbyt ciepłe ubieranie się może prowadzić do przegrzewania organizmu, a to mocno osłabia odporność. Z kolei wychłodzenie zwiększa ryzyko przeziębienia. Dostosuj ubiór do warunków pogodowych. Pamiętaj też o ochronie głowy i rąk.
Nie omijaj posiłków
Ważną zasadą, która wpływa na odporność zimą, jest jedzenie posiłków o regularnych porach. Pozwala to uchronić się przed spadkiem energii i poziomu cukru we krwi. Przed wyjściem na zewnątrz zadbaj o to, aby posiłek był rozgrzewający i sycący. To pozytywnie wpłynie na Twoją odporność i sprawi, że zyskasz więcej energii do walki z infekcjami.
Nie zapomnij o suplementacji
W okresie zimowym nie można zapomnieć też o suplementach. Kluczowa jest witamina D, której naturalna synteza jest ograniczona ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego. Warto również rozważyć suplementację witaminy C i cynku.
Jeśli nie wiesz, co jeść zimą, żeby nie chorować, to dobrym rozwiązaniem może być skorzystanie z usług cateringu. Zamów dietę pudełkową od Zdrowego Cateringu z dostawą do domu np.: