Reklama
niedziela, 23 lutego 2025 15:43
Reklama

Październik na talerzu i w piekarniku – poznaj moc sezonowych warzyw

Jesienią często zaszywamy się tam, gdzie jest nam najlepiej – we własnym domu. Natura również zwalnia tempo i po okresie wydania plonów, sama zbiera siły na kolejne miesiące intensywnej pracy. W zamian oferuje nam bogactwo różnego rodzaju warzyw korzeniowych i kapustnych, z których możemy przygotować wiele odżywczych, regeneracyjnych i sycących posiłków. My również nie bójmy się zwolnić tempa i dzięki kilku naszym wskazówkom spokojnie oddaj się codziennemu rytuałowi uważnego gotowania z wykorzystaniem październikowych darów natury.
  • Źródło: Karolina Cempel Commplace
Październik na talerzu i w piekarniku – poznaj moc sezonowych warzyw

Źródło: Karolina Cempel

Gdy październik u dwora, wykop ziemniaki z pola

Jesień to niewątpliwie czas wykopków. Ziemniaki, marchew, buraki, cebula, korzenie pietruszki i selera, a także mniej popularne bataty czy topinambur – jesienią mamy do dyspozycji całą masę niezwykle wdzięcznych warzyw korzeniowych. Co ciekawe, tego typu warzywa po upieczeniu zyskują dodatkowe walory smakowe, niewyczuwalne w ich surowej lub gotowanej wersji. Ponadto, dodatek przypraw, suszonych ziół i odrobiny tartego żółtego sera wzmacnia ich aromat sprawiając, że zapach jesiennych potraw otula nas niczym ciepły, miękki koc.

Jesienią dużą popularnością w rodzinnym menu cieszą się różnego typu zapiekanki, bazujące na pokrojonych w cienkie plastry warzywach korzeniowych. Kilka prostych składników oraz dodatek najwyższej jakości żółtego sera zaspokaja nawet najbardziej wyszukane kubki smakowe. – Sekretem sukcesu jest ser, który powinien odznaczać się zwartą, ale sprężystą konsystencją. W zapiekankach sprawdzi się zarówno ser typu Gouda, jak i ser Edamski, czy Ementaler. Doskonałym pomysłem jest także łączenie różnych gatunków sera oraz dodawanie do nich ulubionych ziół i przypraw. – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Dynia w roli głównej 

Październik stoi dynią i to nie tylko za sprawą Halloween – święta, które z roku na rok zyskuje grono fanów także w Polsce. Dynia jest niezwykle uniwersalnym warzywem, które właśnie jesienią nabiera odpowiedniej wielkości i soczystej, pomarańczowej barwy. Jedną z najbardziej popularnych form serwowania dyni jest zupa-krem. Do przepisu możemy podejść klasycznie lub eksperymentować z różnego rodzaju wariacjami. Innym ciekawym pomysłem na podanie dyni jest wykorzystanie jej jako składnika warzywnej zapiekanki – przepis zamieszczamy na końcu artykułu.

Jedną z odmian dyni jest patison. Występuje w różnych wielkościach i kolorach, a swoim kształtem przypomina dysk. Patisony – podobnie, jak cukinie i kabaczki – idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Ze względu na swój delikatny smak, doskonale komponują się z wyrazistym serem morskim. Wskazówki, jak przyrządzić to danie, podajemy pod artykułem.

Czy warzywa kapustne mogą nas jeszcze zaskoczyć?

Warzywa kapustne kojarzą się głównie z chrupaniem. Nic dziwnego, królują w naszych sałatkach przez cały rok. Jednak jesienią ich smak zyskuje, jeśli serwujemy je w formie duszonej lub zapiekanej. Obróbka termiczna sprawia, że nabierają dodatkowej słodyczy i karmelowego posmaku.

Warzywem kapustnym, które wzbudza chyba największe kontrowersje wśród smakoszy, jest brukselka. Nic dziwnego, w wielu domach kojarzy się z szaroburą, rozgotowaną kulką o dziwnej konsystencji i gorzkim smaku. Tymczasem, by odkryć drzemiący w niej potencjał, wystarczy zacząć przygotowywać ją w zupełnie inny sposób. Brukselka prosto z pieca, posypana tartym żółtym serem jest nie tylko pełna smaku, ale też zachowuje swoją jędrność i atrakcyjny kolor. Sekretem jest wcześniejsze kilkuminutowe blanszowanie brukselek w osolonym wrzątku.

Innym warzywem, które w polskiej kuchni bywa niedoceniane, jest por. Z reguły spożywamy go na surowo w sałatkach i rzadko gra pierwsze skrzypce w daniach serwowanych na ciepło. Tymczasem z dodatkiem sera i śmietany, może stanowić pożywne i interesującą w smaku zupę. Przepis znajdziecie pod artykułem. 

Prawdziwe skarby jesieni kryją się w lesie!

Wyprawa do lasu w poszukiwaniu grzybów należy do jednych z popularnych atrakcji rodzinnych w sezonie jesiennym. A jeżeli dodatkowo uda się faktycznie znaleźć kilka borowików, podgrzybków, kurek lub rydzy, nasz poziom zadowolenia z leśnego spaceru sięga koron najwyższych drzew. Jak je przyrządzać? 

- Grzyby to prawdziwe leśne skarby, dlatego ważne, by ich smak podbijały wyłącznie składniki najwyższej jakości, jak np. żółte sery. Najlepsze są te, które charakteryzują się tzw. czystą etykietą – podkreśla Ewa Polińska, MSM Mońki. - Takie sery żółte powstają wyłącznie z naturalnych składników: mleka, soli, bakterii fermentacji mlekowej i podpuszczki mikrobiologicznej. Dzięki temu każdy plasterek jest gwarancją najwyższej jakości.

Grzyby są naprawdę wdzięcznym składnikiem wytrawnych, jesiennych posiłków. Chętnie służą jako dodatek, ale warto czasami oddać im należny szacunek i uczynić z nich głównego bohatera kulinarnej bajki. Ciekawym pomysłem na rozgrzewające danie serwowane podczas spotkań w rodzinnym gronie jest podanie kurek pod pierzynką z ciasta francuskiego i sera żółtego – skorzystajcie z poniższego przepisu i smacznego!

Zapiekanka z dynią i serem

Składniki:

- brokuł

- bakłażan

- 30-40 g miąższu dyni

- 3-4 pomidory

- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- świeży tymianek

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana i dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć bakłażana. Jak zmięknie przełożyć na talerz. Oczyścić brokuł, podzielić na różyczki, opłukać i gotować 5 min. aż lekko zmięknie. Pomidory pokroić w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypać obficie startym serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 190°C i piec przez 10 min. aż ser się roztopi. Gotową zapiekankę lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem.

 

Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim

Składniki:

- 4 średnie sztuki patisonów (ok. 12-14 cm średnicy)

- 300 g pomidorów Lima (lub innych mięsistych)

- 300 g sera żółtego – Morski MSM Mońki

- 2 ząbki czosnku

- ¼ łyżeczki chilli

- 2 gałązki świeżego rozmarynu

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól do smaku

Wykonanie:

Patisonom odciąć tak zwane „czapki”, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem patisonów, płatkami chili i oliwą. Patisony posolić w środku i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty i igiełki rozmarynu (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane patisony przykryć „czapkami” i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.

Duńska zupa porowa z serkiem topionym

Składniki:

- 1 l bulionu warzywnego

- 3-4 pory

- 1 cebula

- 4 łyżki masła MSM Mońki

- 200 g (2 opakowania) serka topionego 

- gruby plaster szynki

- pół szklanki gęstej śmietany

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać. Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym.

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

Składniki:

- 200 g świeżych kurek

- 1 łyżka masła MSM Mońki

- 200 g serka topionego

- 100 ml słodkiej śmietanki

- 1 mały pęczek świeżego tymianku

- 100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

- 100 g gotowego ciasta francuskiego

- pieprz czarny i sól do smaku

Wykonanie:

Kurki oczyścić i poddusić na maśle na wolnym ogniu przez parę minut. Dodać serek topiony, słodką śmietankę i podgrzewając delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190oC, przez ok. 12 minut.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Przeżyj ferie na sportowo, korzystaj razem z dzieckiem z rekreacji w ramach propozycji TCSiR Przeżyj ferie na sportowo, korzystaj razem z dzieckiem z rekreacji w ramach propozycji TCSiR Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty bachaty, które odbędą się 15 lutego 2025 roku na salce fitness Tczewskiego Centrum Sportu i Rekreacji!  Warsztaty Bachaty w TCSiR! Czym jest bachata? To zmysłowy i pełen emocji taniec pochodzący z Dominikany. Charakteryzuje się bliskością partnerów, płynnymi ruchami bioder i romantycznymi rytmami. To doskonały sposób na poprawę koordynacji, pewności siebie i świetną zabawę!Warsztaty poprowadzi: Monika Iwicka-Waruszewska – doświadczona instruktorka, która wprowadzi Was w magiczny świat bachaty! Nie przegapcie okazji, by nauczyć się tego niezwykłego tańca i spędzić aktywnie czas w świetnej atmosferze!Miejsce: TCSiR – salka fitnessData: 15 lutego 2025Godz. 14:00 - 17:00119zl/os* Istnieje możliwość przyprowadzenia osoby towarzyszącej i skorzystania z promocji.Ale nie tylko z oferty tanecznej będzie można skorzystać. Instruktorzy TCSiR zapraszają na ferie z unihokejem, badmintonem, tenisem, piłką nożną. A to wszystko w grupach mniej i bardziej zaawansowanych. Jak się dowiedzieliśmy dla dzieci, którym nie odpowiadają akurat takie gry zespołowe albo są po prostu za małe przygotowano gry i zabawy ruchowe. Przez cały czas będzie można korzystać z lodowiska i basenu małego i dużego. Na basenie dzieciaki będą mogły skorzystać z wodnego toru przeszkód (duża pływalnia) oraz przyspieszonego kursu nauki pływania pod okiem instruktorów. TCSiRData rozpoczęcia wydarzenia: 15.02.2025 14:00 – Data zakończenia wydarzenia: 24.02.2025 14:43
ARTSTYCZNE FERIE Z CKIS. Warsztaty dla dzieci. Poznasz jak działają roboty, sztuczna inteligencja i jakie zagrożenia niosą. ZOBCZ harmonogram na ferie zimowe ARTSTYCZNE FERIE Z CKIS. Warsztaty dla dzieci. Poznasz jak działają roboty, sztuczna inteligencja i jakie zagrożenia niosą. ZOBCZ harmonogram na ferie zimowe 24-28 lutego 2025r.Zapraszamy na Artystyczne Ferie Zimowe z Centrum Kultury i Sztuki. Instruktorzy przgotowali atrakcyjne warsztaty dla dzieci. W tym roku ferie będą kręcić się wokół tematyki robotów, sztucznej inteligencji i morza możliwości oraz zagrożeń, jakie są z tym związane. Przenieście się z nami do przyszłości! Nie obędzie się bez zajęć Minecrafta.Zapraszamy w podróż, gdzie robot może być najlepszym przyjacielem – nie człowieka, ale sympatycznego psa, gdzie J@ś i M@łgosia będą musieli przeciwstawić się AI Jadze, a dzieciaki chodzą do szkoły z androidem. To wszystko znajdziecie w proponowanych przez nas filmach i spektaklu, oprócz tego zapraszam na warsztaty z druku 3D, minecrafta oraz zajęcia taneczne. Ci z Was, którzy lubią coś tworzyć będą mogli wziąć udział w konkursie plastycznym „Świat przyszłości – ludzie i roboty”.Na wszystkie zajęcia, filmy i spektakl obowiązują zapisy. START ZAPISÓW – 22 stycznia 2025r. godz. 10.00 Warsztaty taneczne Hip-Hop24 lutego 2025r. g.11.00, g.12.00, g.13.00Zapraszamy wszystkie dzieci na energiczne i pełne rytmu warsztaty hip-hopowe! To doskonała okazja, aby w czasie ferii zimowych nauczyć się nowych ruchów, poznać kulturę hip-hopu i spędzić czas w kreatywnej atmosferze.Propozycja skierowana do indywidualnych odbiorców.Wiek: od 8 do 17 latLiczba uczestników : 20 osób w grupieMiejsce: Sala taneczna na tarasieWstęp wolny. Obowiązują zapisy. Ilość miejsc ograniczonaZapisy: Aleksandra Kalfas-Gałecka - tel. 535-263-757  Warsztaty Minecraft25 – 28 lutego 2025r. g.15.00, g.16.00, g.17.00, g.18.00Uczestnicy warsztatów Minecraft oprócz szeregu wyzwań związanych z korzystaniem z bloków komend będą mogli podjąć zdrową rywalizację w przeróżnych konkurencjach, w których przewodnim motywem będą roboty. Konieczna jest umiejętność czytania i pisania, ponieważ duży nacisk położymy na programowanie bloków.Propozycja skierowana do indywidualnych odbiorców.Wiek: od 8 lat do 17 latLiczba uczestników :  6 osób w grupieMiejsce: Pracownia Nowych Mediów- Sala 038Wstęp wolny. Obowiązują zapisy. Ilość miejsc ograniczonaZapisy: Aleksandra Kalfas-Gałecka - tel. 535-263-757 „J@ś i M@łgosi@”– spektakl dla dzieci /Teatr Czwarte Miasto26 lutego 2025r. godz. 9.30Sala widowiskowa Centrum Kultury i SztukiBilety: 10 złAutorska wersja bajki na motywach braci Grimm. Las oraz słodycze z klasycznej wersji zastąpione zostały zagrożeniami cyfrowymi. Zanurzając się w świat internetu Jaś i Małgosia będą musieli stawić czoła wyzwaniom i korzystając z pomocy mieszkańców cyber świata odnaleźć wiedźmę AI Jagę - sztuczną inteligencję, z którą będą musieli się zmierzyć. Czy uda im się wrócić bezpiecznie do realnego świata? Czy możliwe jest znalezienie przyjaźni w cyfrowym świecie? Tego właśnie dowiecie się z Naszej autorskiej bajki J@ś i M@łgosi@. Serdecznie zapraszamy na pełen przygód spektakl teatralny wykorzystujący nowe media i poruszający tematy zagrożeń płynących z Internetu.  Scenariusz: Piotr Srebrowski, Martyna JanczewskaReżyseria: Piotr SrebrowskiObsada: Martyna Janczewska, Jakub PiprowskiMuzyka: Sówka SowińskaProjekt lalek Jasia i Małgosi: Olga Ryl-KrystianowskaWideo: Łukasz Rat CzerwińskiObrazy: Beniamin Straszewski Spektakl lalkowy przeznaczony dla dzieci od 6 lat.Czas trwania spektaklu: 45min + rozmowa z widzami (60min)Zapisy na spektakl – kasa CKiS, Dorota Maciejewska tel. 534 989 340 lub (58) 531-07-07 wew. 34 „Pies i robot” – projekcja filmu27 lutego 2025r. godz. 9.30Sala widowiskowa Centrum Kultury i SztukiBilety: 5 zł Za oknem kolorowy, pełen życia i śmiechu Nowy Jork. Zwierzęta, tak jak ludzie, żyją swoimi sprawami, zakochują się, kłócą, znajdują przyjaciół – wszyscy z wyjątkiem PSA, który ze swojego mieszkania patrzy na zwariowane miasto ze smutkiem i nutką zazdrości. On też chciałby mieć przyjaciela, tylko… brakuje mu odwagi.Pewnego dnia ulega słodkiej obietnicy reklamy i kupuje sobie przyjaciela – ROBOTA. Kiedy ROBOT ożywa, staje się dla PSA najlepszym kumplem na świecie. Wrotki, muzyka, hot dogi, wygłupy – tak wyglądają ich pełne zabawy dni.Wszystko zmienia się w ostatni dzień lata, gdy wybierają się na plażę. Żeby ratować kumpla, który próbował zaprzyjaźnić się z wodą, PIES musi zostawić go na chwilę samego.Jak się skończy ta przygoda?„Pies i robot” reż. Pablo Bergerkraj produkcji Hiszpania/Francja 2023gatunek animowanyczas trwania 102 mindystrybucja w Polsce: Best Film COKategoria wiekowa od 9 lat. Zapisy na film – kasa CKiS, Dorota Maciejewska tel. 534 989 340 lub (58) 531-07-07 wew. 34 „Mój brat robot” – projekcja filmu27 lutego 2025r. godz. 11.30Sala widowiskowa Centrum Kultury i SztukiBilety: 5 złŚwiat się zmienił. Niedawno zażegnano kryzys klimatyczny, więc wszystko jest ekologiczne i zrównoważone. Ludzie mają osobistych asystentów, humanoidalne androidy. 12-letnia Alberte dostaje na urodziny najnowszy model robota. Konrad wygląda i zachowuje się jak człowiek. Jest o wiele lepszy od poprzedniej wersji, która wyglądem bardziej przypominała misia. Wszyscy zazdroszczą jej nowego modelu. Popularność Alberte w szkole rośnie, a ona coraz bardziej zbliża się do Konrada. Ale czy można przyjaźnić się z robotem, nawet gdy wygląda jak człowiek?„Mój brat robot” reż. Frederik NørgaardProdukcja: DaniaCzas trwania: 84 minKategoria wiekowa 10+ Zapisy na film – kasa CKiS, Dorota Maciejewska tel. 534 989 340 lub (58) 531-07-07 wew. 34 Warsztaty RoboLab: Druk 3D i Lego27 – 28  lutego 2025r. g. 9.00, g. 11.00, g.13.00Zapraszamy na fascynujące warsztaty, podczas których połączymy magię nowoczesnych technologii z kreatywnością i nauką! Nasze zajęcia to idealne miejsce dla młodych inżynierów i wynalazców, którzy chcą odkryć  robotyki oraz możliwości, jakie daje druk 3D.Propozycja skierowana do indywidualnych odbiorców.Wiek: od 6 do 15 latLiczba uczestników: 5 osób w grupieMiejsce: Pracownia Nowych Mediów - Sala 038Wstęp wolny. Obowiązują zapisy. Ilość miejsc ograniczonaZapisy: Aleksandra Kalfas-Gałecka - tel. 535-263-757   „Świat przyszłości – ludzie i roboty”  - konkurs plastycznySerdecznie zapraszamy do udziału w konkursie plastycznympt. „Świat przyszłości – ludzie i roboty”. Konkurs adresowany jest do uczniów klas 1-3 oraz uczniów klas 4-6 ze szkół podstawowych z  Powiatu Tczewskiego.Tematem konkursu jest Świat przyszłości – ludzie i roboty. Uczestnicy konkursu wyobraźcie sobie i namalujcie świat przyszłości, w którym funkcjonują roboty i ludzie.Przedstawcie świat, w jakim chcielibyście żyć. – zachęca Marta KrynickaW konkursie należy stworzyć pracę plastyczną w formacie A3przy wykorzystaniu następujących technik do wyboru:rysunek, praca malarska kolaż (stworzony z wyłączeniem ziaren i plasteliny).Każda praca powinna być opisana: Imię i nazwisko uczestnika, , Kategoria: klasy 1-3 lub klasy 4-6, nazwa szkoły, kontakt telefoniczny do opiekuna lub nauczycielaPrace należy dostarczyć do Centrum Kultury i Sztuki w Tczewie w nieprzekraczalnym terminie do 2 marca 2025.Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 10 marca 2025. Wyniki konkursu dostępne będą na stronie www.ckis.tczew.pl i Facebooku CKiS. Dla najlepszych uczestników konkursu przewidziane są nagrody rzeczowe. REGULAMIN dostępny jest na stronie internetowej CKiS.Informacji o konkursie udziela: Marta Krynicka, tel. 535-368-105, e-mail [email protected] Data rozpoczęcia wydarzenia: 24.02.2025 09:44 – Data zakończenia wydarzenia: 27.02.2025 13:00
ZOBACZ ŚMIERCIONOŚNE, LEGENDARNE PAJĄKI na wystawie Centrum Kultury i Sztuki ZOBACZ ŚMIERCIONOŚNE, LEGENDARNE PAJĄKI na wystawie Centrum Kultury i Sztuki Chciałbyś wziąć ptasznika do ręki i zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie? Przyjdź na Wystawę Pająków w Centrum Kultury i Sztuki w Tczewie. Zabierz swoje pociechy, przyjaciół lub drugą połówkę i zrealizujcie wspólnie to marzenie!WYSTAWA PAJĄKÓW I SKORPIONÓW18.02 - 2.03.2025 godz. 10.00 - 18.00Klub Muzyczny CKiS, ul. Wyszyńskiego 10, TczewBilety: od 20 złTermin wystawy: od 18 lutego do 2 marca 2025Godziny otwarcia: codziennie od 10:00 do 18:00Odwiedź Wystawę Pająków i zobacz na żywo:legendarne CZARNE WDOWY (Latrodectus sp.) - jedne z NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYCH pająków na Ziemi,Theraphosa stirmi - jednego z NAJWIĘKSZYCH pająków na świecie,skorpiony, które zmieniają swój kolor pod wpływem... światła UV!Ale to nie wszystkie atrakcje, jakie na Ciebie czekają!Na Wystawie Pająków będziesz mieć możliwość wzięcia ptasznika na ręce i szansę na zrobienie sobie pamiątkowego zdjęcia!O każdej pełnej godzinie, prowadzone są także fascynujące prelekcje, z których dowiesz się więcej na temat interesujących Cię gatunków pajęczaków. Prelegenci Wystawy Pająków opowiadają o nich z niezwykłą pasją i zaangażowaniem. Dzięki ich słowom szybko pozbędziesz się arachnofobii i zapragniesz potrzymać ptasznika na ręce! Cennik biletów:normalny: 24 złulgowy: 20 złwycieczki szkolne: 16 zł (minimalnie 10 osób)rodzinny: 68 zł (2 dorosłych + 2 dzieci),dzieci w wieku do 4 lat - wejście GRATIS (nie dotyczy grup zorganizowanych).Bilety do nabycia przy wejściu na wystawę (akceptujemy płatność kartą) oraz online na stronie: https://www.wystawapajakow.pl/aktualne-wystawy/Kontakt w sprawie wystawy i rezerwacje dla grup zorganizowanych: tel. +48 780 758 476, e-mail: [email protected]Data rozpoczęcia wydarzenia: 18.02.2025 10:00 – Data zakończenia wydarzenia: 02.03.2025 18:00
Reklama
Reklama