sobota, 4 stycznia 2025 03:38
Reklama
Reklama

Najlepsze TIPY szefów kuchni – jak marynować mięso?

Grillowanie nie musi ograniczać się do smażenia kiełbasek i karkówki. Coraz częściej przypomina ceremonię, do udziału w której zapraszamy członków rodziny lub przyjaciół. Za każdym razem chcemy ich zaskoczyć nowym, autorskim przepisem, jednak czasem warto posłuchać sprawdzonych rad. Jak i co smażyć na ruszcie, by wydobyć z grillowanych potraw wszystko, co najlepsze? Podpowiadamy. Wykorzystaj potęgę marynat – tipy szefów kuchni.

Jeżeli chcesz wydobyć z grillowanych potraw pełną gamę smaków i aromatów, musisz wcześniej „zaopiekować się” każdym składnikiem. Sekret tkwi w marynacie, do której wkładamy mięso, ser i warzywa na kilka godzin przed grillowaniem. Marynowanie nie tylko wzbogaca smak grillowanych składników, ale także zmiękcza mięso, zmienia strukturę ryb oraz soczystość warzyw.

Każdy szef kuchni ma swój autorski przepis na marynatę, która często zawiera totalnie nieoczywisty składnik lub przyprawę. Dżem owocowy, ocet balsamiczny, imbir, czosnek, pasta chili, musztarda, sok z cytrusów, wino lub piwo – to tylko niektóre składniki, które w połączeniu z suszonymi lub świeżymi ziołami, orientalnymi lub klasycznymi przyprawami oraz aromatyzowanymi olejami stanowią bazę bardzo ciekawych marynat. Jeżeli chodzi o proces marynowania, w świecie Mistrzów Grilla panuje kilka niepodważalnych zasad:

– im chudsze mięso, tym więcej oleju w marynacie,

– im bardziej wyrazisty smak mięsa, tym więcej octu lub alkoholu w marynacie,

– na każdy kilogram marynowanych składników powinna przypadać minimum szklanka marynaty.

Mięso mielone lub kawałki serów możemy nacierać w suchych ziołach i przyprawach, dzięki czemu pokryją się chrupiącą skórką, która będzie trzymać w ryzach stosunkowo miękkie i delikatne wnętrze.

Chrupiąca skórka i kremowe wnętrze – jak grillować sery?

W trosce o zdrowie staramy się racjonalizować porcje spożywanego mięsa i coraz chętniej szukamy zdrowszych zamienników. Oscypki, sery pleśniowe, czy ser halloumi to najpopularniejsze sery umieszczane na ruszcie. Czy wiesz, że grillować możesz także ulubione sery żółte? Wystarczy tylko zastosować kilka kulinarnych patentów. Aby ser żółty nie roztopił się podczas grillowania musimy pokryć go panierką, która pod wpływem temperatury utworzy wokół kremowego sera chrupiącą skorupkę. Panierka może składać się z odrobiny mąki i ulubionych przypraw, a także świeżych lub suszonych ziół. Ciekawym składnikiem panierek do serów są pokruszone orzechy lub płatki kukurydziane. Aby panierka lepiej przylgnęła do kawałków sera warto wcześniej obtoczyć go w jajku. A jakie sery żółte warto wrzucić na ruszt?

- Do grillowania świetnie nadają się zarówno sery żółte typu holenderskiego, jak i szwajcarskiego. Ser poddawany grillowaniu należy pokroić w miarę grube plastry lub kostkę i podawać bezpośrednio po zdjęciu z grilla. Wystarczy zaledwie kilka minut na ruszcie, by na stole pojawiła się chrupiąca z zewnątrz, ale kremowa w środku przekąska – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Panierowany ser żółty jest także doskonałym składnikiem warzywnych szaszłyków. Można go oczywiście wykorzystać w tym celu bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Przepis na szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami podajemy na końcu artykułu. Ciekawym pomysłem jest zastąpienie patyczków do szaszłyków długimi gałązkami rozmarynu.

Oczaruj gości oryginalną przekąską proso z rusztu

Kompletnym posiłkiem, który oczaruje gości w każdym wiek, jest pizza z grilla. Jeżeli masz obawy, że ciasto spłynie między szczebelkami rusztu, możesz użyć specjalnego kamienia, który doskonale przewodzi ciepło i sprawia, że pizza będzie piekła się równomiernie. Jeżeli marzysz o pizzy jeszcze intensywniej pachnącej dymem, możesz dodać do ognia kilka kawałków drewna liściastego. Szybkim pomysłem na przekąskę z grilla, która może stanowić osobne danie lub dodatek do mięs i szaszłyków, jest bruschetta lub pieczywo czosnkowe z pomidorem, plastrami oliwek i plastrami sera. Na pieczywie mogą znaleźć się także grillowane wcześniej plastry cukinii lub bakłażana. Innym oryginalnym daniem, który podbił serca Polaków, są meksykańskie quesadille, czyli kanapki z tortilli z nadzieniem serowym. Jedną z wariacji tego dania jest dodanie do sera kawałków mango lub ananasa oraz posiekanych papryczek chili.

– Jednym z najpopularniejszych serów używanych do zapiekania i grillowania jest holenderski ser typu Gouda. Jego kremowa konsystencja sprawia, że doskonale się rozpuszcza. Ponadto jego delikatny smak doskonale współgra z innymi, bardziej wyrazistymi składnikami, przyprawami i ziołami – radzi Ewa Polińska, MSM Mońki. Podobnymi właściwościami cechuje się również ser edamski, który jest odrobinę intensywniejszy w smaku. Doskonałym pomysłem jest także mieszanie różnych gatunków serów, nie tylko żółtych, ale także pleśniowych. Na grillach coraz częściej pojawiają się bardziej wyszukane w formie dania. Nadziewane duże pieczarki, cebule, pomidory, papryki lub cukinie, stanowią doskonały pomysł na grillowanie mięsa mielonego z dodatkiem aromatycznych serów żółtych. Trzymają one w ryzach miękki środek, a same w sobie w wersji grillowanej stanowią przepyszny dodatek.


Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami

Składniki:

- 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki

- pół młodej cukinii

- 6 średnich świeżych pieczarek

- 1 świeża kolorowa papryka

- 6-7 pomidorków koktajlowych

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- zioła prowansalskie

- sól, płatki chili do smaku

Wykonanie: Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki. Doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgrzanym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

Commplace


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Zapraszamy na Orszak Trzech Króli w Gniewie! PODAJEMY PROGRAM Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna w Gniewie wraz z Gminą Gniew serdecznie zapraszają wszystkich Mieszkańców Miasta i Gminy Gniew na obchody Święta Trzech Króli, które odbędą się, 6 stycznia 2025 roku. Uroczystości rozpoczną się Mszą Świętą o godzinie 11:00 w Kościele pw. św. Mikołaja w Gniewie. Po mszy wyruszy kolorowy orszak, który przejdzie ulicami miasta, niosąc radość i śpiew. Dla wszystkich uczestników przygotowano wiele atrakcji. Po orszaku, w Sali Kameralnej, odbędzie się wręczenie nagród w konkursie na najpiękniejszy strój orszakowy oraz wyjątkowy Koncert Kolęd zespołu „De Colores”, który wprowadzi zebranych w świąteczny nastrój. „De Colores” to gniewski zespół w którym grają: Piotr Schulz, Marek Kaffka oraz Wiesław Igielski. Muzycy często zajmują się oprawą muzyczną mszy świętych, a także licznych wydarzeń organizowanych na terenie gminy oraz poza nią. Ponadto podczas koncertu będzie można ogrzać się wyjątkową, zimową herbatą. Uczestnicy obchodów Święta Trzech Króli obdarowani zostaną koronami, które nawiązują do królewskiej wędrówki mędrców ze Wschodu. Przed koncertem rozdane zostaną także śpiewniki, dzięki którym uczestnicy wydarzenia głośno i wesoło oznajmią dobrą nowinę. Dla uczestników orszaku przewidziane są konkursy. Zachęcamy do uczestnictwa nie tylko rodziny z dziećmi, choć te mają duże pole do popisu, biorąc udział w konkursie na najlepiej przebraną rodzinę. Ciekawymi i kolorowymi strojami, nawiązującymi do jasełkowej tradycji, pochwalić się będą mogły także grupy zorganizowane. Za udział w konkursie przewidywane są ciekawe nagrody.Przebierajcie się i przybywajcie! Organizatorami wydarzenia są: Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna w Gniewie, Gmina Gniew, Parafia pw. Św. Mikołaja w Gniewie oraz Fundacja Orszak Trzech Króli.ATRAKCJE PO ORSZAKU: Sala Kameralna Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna w Gniewie:Wręczenie nagród dla uczestników orszakuPoczęstunek ciepłą herbatą 12:15 – Wyjątkowy koncert zespołu De ColoresKONKURS Z NAGRODAMIZapraszamy do udziału w konkursie na najciekawsze stroje! Zainspirujcie się jasełkową tradycją.Zachęcamy do udziału zarówno rodziny, jak i grupy zorganizowane.Nagrody czekają! Organizatorzy:Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna w GniewieGmina GniewParafia pw. Św. Mikołaja w GniewieFundacja Orszak Trzech KróliPrzebierzcie się, dołączcie do wspólnego świętowania i przeżyjcie ten wyjątkowy dzień razem z nami!Data rozpoczęcia wydarzenia: 06.01.2025 11:03 – Data zakończenia wydarzenia: 06.01.2025 14:00
26.12.2024 - 6.01.2025 - Sopockie Miasteczko Świąteczno-Noworoczne Od 20 grudnia 2024 r. do 6 stycznia 2025 r. skwer Kuracyjny w Sopocie zamieni się w miejsce, gdzie każdy poczuje wyjątkową atmosferę świątecznego czasu. W Sopockim Miasteczku Świąteczno-Noworocznym na mieszkańców i gości będzie czekać moc atrakcji.– Serdecznie zapraszam do Sopockiego Miasteczka Świąteczno-Noworocznego – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, prezydentka Sopotu. – To wyjątkowe miejsce, gdzie spotkamy się, aby wspólnie cieszyć się nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Przygotowaliśmy wiele atrakcji, które sprawią, że przedświąteczny czas będzie pełen ciepła i radości, a w nowy rok wejdziemy w doskonałych nastrojach. Szczególnie zapraszam na świąteczno-noworoczne spotkanie w sobotę, 21 grudnia o godz. 16.00. Bądźmy przez chwilę razem, złóżmy sobie życzenia, nacieszmy się świąteczną atmosferą.Świąteczny klimat, koncerty i aktywności sportoweW piątek, 20 grudnia o godz. 14.00 prezydentka Magdalena Czarzyńska-Jachim uroczyście otworzy Sopockie Miasteczko Świąteczno-Noworoczne. Na ustrojonych przez dzieci choinkach zostaną zapalone światełka. Wspólnie zaśpiewamy kolędy.W kolejnych dniach na sopocian i gości czeka mnóstwo atrakcji. Lodowisko, karuzela, wirtualna podróż z Mikołajem oraz magiczne projekcje na latarni to tylko niektóre z atrakcji. Dla miłośników aktywności fizycznych przygotowano “Bieg Renifera” ze świątecznymi przeszkodami oraz zajęcia sportowe. W programie znalazły się także spektakle teatralne, koncerty gwiazd i lokalnych artystów oraz animacje dla dzieci.Smaki świąt i prezenty pod choinkęW miasteczku nie zabraknie pysznych, świątecznych przysmaków, rozgrzewających napojów i słodkości, które będzie można skosztować w stoiskach gastronomicznych. Jeśli ktoś szuka prezentu dla najbliższych, na stoiskach w arkadach będzie można kupić m.in. gustowną biżuterię, pamiątki, wyjątkowe wyroby sopockich artystów i ręcznie robione czapki.Rodzinny sylwesterW sylwestrowe popołudnie na skwerze Kuracyjnym zaplanowano rodzinne pożegnanie 2024 roku. Zacznie się już o godz. 13.00 od przedstawienia „Szkolne przygody Tosi i Plastusia” oraz bajkowego koncertu dla dzieci. O godz. 14.45 rozpocznie się zabawa dla dzieci. Będą wspólne tańce i animacje w wykonaniu cyrkowej grupy Mosaic. Dorośli będą się bawić przy muszli koncertowej od godz. 17.00 do godz. 21.00.Sopockie Miasteczko Świąteczno-Noworoczne – PROGRAM:28 grudnia (sobota)Scena w muszli koncertowej przy molo11.00 – Noworoczne postanowienie – relaksacyjne ćwiczenia z rehabilitantem z Uzdrowiska Sopot12.00 – Tanecznym krokiem w nowy rok – zumba z Sopocianami Zawsze w Formie15.00 – Finał rodzinnego konkursu na najładniejszą choineczkę15.00 – pokaz na lodowisku30 grudnia (poniedziałek)Scena w muszli koncertowej przy molo11.00 – Noworoczne postanowienie – relaksacyjne ćwiczenia z rehabilitantem z Uzdrowiska Sopot12.00 – Tanecznym krokiem w nowy rok – zumba z Sopocianami Zawsze w Formie31 grudnia (wtorek)Scena w muszli koncertowej przy molo13.00-17.00 – Sylwester dla dzieci13.00 – „Szkolne przygody Tosi i Plastusia” – spektakl dla dzieci Teatru Czwarte Miasto14.00 – Bajkowy koncert dla dzieci – Ewa Walczak i Marcin Słabowski z Teatru Muzycznego14.45 – Sylwester dla dzieci (muzyka i animacje cyrkowej grupy Mosaic)17.00-21.00 – FISZ dj set & ROS addiction (tempoWdół set) & SICCO (perkusjonalia)1 stycznia (środa)WEJŚCIE NA PLAŻĘ NR 2312.00 – Noworoczne morsowanie (zbiórka o 11.30)4 stycznia (sobota)Skwer Kuracyjny (POD ARKADAMI)12.00 – 16.00 Animacje dla dzieci6 stycznia (poniedziałek)14.00 – Warsztaty bębniarskie dla dzieci, pokaz LED – grupa cyrkowa Mosaic16.00 – Świąteczno-noworoczny koncert Piotra KosewskiegoCodziennie od godz. 16.00 świąteczne projekcje na latarni organizowane przez SOT.Oferta handlowo-gastronomicznaStoiska czynne:20-23.12 oraz 25.12-6.01 w godz. 12.00-21.0024.12 w godz. 12.00-14.00Domki i stoiska:Nr 1 – golonka w kapuście, kiełbasa z grilla, ziemniak w przyprawach, czekolada na gorąco, grzaniec;Nr 2 – pączucie, frytki, pajda, kulki serowe, kurczaki, zapiekanki, corn dog, grzane wino, grzaniec, ciepłe napoje;Nr 3 – pączucie, frytki, pajda, kulki serowe, kurczaki, zapiekanki, corn dog, grzane wino, grzaniec, ciepłe napoje;Nr 4 – gofry z dodatkami, zapiekanki, hot dog, gorące napoje i wino;Nr 5 – gofry z dodatkami, zapiekanki, hot dog, gorące napoje i wino;Nr 6 – oscypki, sery gazdowskie, chleb ze smalcem, wełniane wyroby z PodhalaNr 7 – bigos, pierogi, kiełbasa, kaszanka, frytki, czekolada, grzaniec, kiełbasa i kaszanka z grillaNr 8 – Bar Przystań – zupa rybna, grzanki z serem i łososiem, grzane piwo/winoNr 9 – polskie wina ekologiczne z truskawki, wiśni, aronii, gruszki, porzeczki, bzu, dzikiej róży, jarzębiny, śliwki; grzańceNr 10 – rozgrzewające herbaty, belgijskie czekolady, kawa w wydaniu zimowym, grzane wino;Nr 11 – rozgrzewające herbaty, belgijskie czekolady, kawa w wydaniu zimowym, grzane wino;Nr 12 – wina mołdawskie z brzoskwini, granatu, ananasa, wiśni, gruszki, poziomki, grzane wina z wiśni, brzoskwini, ananasa, poziomki;Nr 13 – domek SOT;Nr 14 – hot dog z oscypkami, drwal z ciągnącym się serem, hot dog z kapustą i boczkiem;Nr 15 – pamiątki z Sopotu, drobna biżuteria;Nr 16 – oryginalne ciepłe czapki;Nr 17 – oryginalna biżuteria;Nr 18 – oryginalna biżuteria;Nr 19 – gorące napoje, grzaniec, pajda;Nr 20 – oryginalne rękodzieło artystyczne, drobne upominki i pamiątki z logo Sopotu;Nr 21 – punkt Sheraton Hotel;Nr 22 – kaszanka duszona na kiszonej kapuście, smażone ziemniaki z sosem czosnkowym, bigos staropolski, żurek na zakwasie, golonka duszona w piwie, pajda ze smalcem, gorąca czekolada z bitą śmietaną, grzaniec z goździkami, churrosy;Nr 23 – Cafe Bike – gorące napoje;Nr 24 – grzane wino, gofry, hot dog, belgijska czekolada, zapiekanki, kawa.Arkady lewe – 7 stoisk z pamiątkami, 7 stoisk z bursztynemOrganizatorami Miasteczka są Miasto Sopot i MOSiR Sopot.Data rozpoczęcia wydarzenia: 26.12.2024
Reklama
Reklama