piątek, 20 grudnia 2024 18:45
Reklama
Reklama

Żywność z grilla – zdrowa czy rakotwórcza?

Lato powoli chyli się ku końcowi, jednakże wszyscy z nadzieją wyczekują ostatnich ciepłych dni. – Żeby można było zrobić chociaż jeszcze jednego grilla…- mówią. Inni zapewniają, że nawet, gdy pogoda nie będzie sprzyjała pogrillują na tarasach lub w przestronnych kuchniach. 

Czy jednak częste grillowanie w okresie letnim nie odbiło się negatywnie na naszym zdrowiu?

Okaże się…po latach

- Znacznie lepsze byłoby na przykład gotowanie na parze… - mówi Monika Wróbel, rzecznik  Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH. - Ale czy ktoś słyszał o letniej plenerowej imprezie ze wspólnym gotowaniem na parze? Warto zadać sobie pytanie: dlaczego grillowana żywność może być szkodliwa dla zdrowia? Podczas wszelkich procesów spalania powstają różne związki chemiczne, przede wszystkim dwutlenek węgla. Jeżeli jednak dostęp powietrza jest ograniczony (z reguły w pewnym stopniu jest) lub jeżeli spaleniu ulega materia organiczna to powstają również substancje szkodliwe dla zdrowia. Ich działanie nie prowadzi z reguły do zatrucia, jednak po latach może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

2 godz. grillowania – 220 tys. wypalonych papierosów

Grillowanie z założenia miało być…zdrowe.  Wytapiany jest przecież tłuszcz, a więc jemy potrawy chudsze. Ale przecież zwykle nie grillujemy cielęciny czy wołowiny, a tłustą wieprzową karkówkę. Topnieje więc minimalna część tłuszczu. Grillowanie, zwłaszcza tłustego mięsa oraz jego spożywanie zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Już samo stanie przy dymiącym grillu jest ryzykowne, bo z płonącego brykietu i rozpałki, a także ze spalonego tłuszczu ulatniają się substancje rakotwórcze, przede wszystkim dioksyny i furany. Zbadano, że podczas dwóch godzin grillowania emitowanych jest tyle dioksyn i furanów, ile z 220 tysięcy papierosów. Jak więc grillować „bezpiecznie”?

 

Ruszt wolny od…raka

Przede wszystkim należy robić to sporadycznie. Obok potraw grillowanych warto zadbać też o owoce i warzywa oraz lekkostrawne potrawy przeznaczone np. dla dzieci. Mięso, ryby i drób powinny być zawsze przechowywane w niskiej temperaturze np. w lodówkach samochodowych lub termotorbach. Czas w którym produkt jest poza lodówką powinien być jak najkrótszy. Surowe produkty (mięso, ryby, drób itp.) nie powinny mieć kontaktu z daniami po grillowaniu, należy zawsze używać osobnych przyborów kuchennych (np. desek) do krojenia surowego i grillowanego mięsa.

Żeby dobrze przygotować potrawę trzeba zadbać o jej równomierne (w całej masie) ogrzewanie. Żywność musi być upieczona, a nie wyłącznie spieczona z wierzchu (zresztą mistrzowie grillowania doskonale o tym wiedzą). Po naciśnięciu mięsa wyciek soku powinien być białawy, a nie czerwony. Nie należy nadmiernie spiekać powierzchni potraw, gdyż te zwęglone czasem fragmenty nie są ani smaczne ani zdrowe. Do grillowania należy używać chudego mięsa. Nie należy dodawać tłuszczu. Należy zadbać, aby tłuszcz z grillowanych potraw nie ściekał do paleniska. Ulega on bowiem rozkładowi termicznemu, dając sporo szkodliwych substancji, które wraz z dymem „wracają” do naszej żywności. Do pieczenia warto wykorzystać specjalne metalowe tacki. Warto też poświęcić trochę więcej czasu na rozpalenie grilla, rezygnując z podpałki (produktu naftowego, którego spalanie powoduje powstawanie dużej ilości sadzy i szkodliwych substancji). W żadnym wypadku nie dolewać podpałki podczas grillowania potraw. A jeśli już koniecznie musieliśmy jej użyć podczas rozpalania, to należy odczekać dłuższą chwilę przed umieszczeniem żywności nad paleniskiem. Do grillowania należy używać węgla drzewnego. Powinno się unikać drewna, gałęzi i szyszek. Raczej nie poprawiają walorów smakowych, a są źródłem dymu zawierającego wiele substancji toksycznych. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

NERWICA NATRĘCTW. Zaproszenie na zwariowaną komedię w gwiazdorskiej obsadzie m.in. Artur Barciś Lekka opowieść o skomplikowanych osobowościach w reżyserii Artura Barcisia. „Nerwica natręctw” to spektakl o tym, co może się wydarzyć, kiedy pacjenci gabinetu psychiatrycznego zaczną leczyć się nawzajem. Zapraszamy na niezwykłą komedię Teatru Gudejko, który stoi za takimi przebojami jak „Goło i wesoło”, „Między łóżkami” i „Berek, czyli upiór w moherze”.W poczekalni u genialnego psychiatry zawsze jest ciekawie. Jego pacjenci to osoby zmagające się z takimi problemami jak: niekontrolowane przeklinanie (choroba Tourette’a), przeliczanie wszystkiego (arytmomania), strach przed bakteriami (nozofobia), powtarzanie każdego zdania (palilalia), niemożność stanięcia na linii czy tytułowa nerwica natręctw. Już na co dzień bywa bardzo zabawnie.A co może się wydarzyć, kiedy z powodu absencji lekarza pacjenci zaczynają leczyć się sami? Odpowiedź poznają Państwo w trakcie tego komicznego spektaklu! Obsada:Karolina SawkaJowita BudnikKatarzyna Herman / Katarzyna AnkudowiczArtur Barciś / Maciej WierzbickiZdzisław WardejnKamil Kula / Damian KulecBilety: https://adria-art.pl/repertuar/6/teatr-nerwica-natrectw Komedia „Nerwica Natręctw” 11.01.2025, godz. 16.00 i 18.30 Ul. Kard. St. WyszyńskiegoCentrum Kultury i Sztuki w TczewieUWAGA! Spektakl od 18. roku życia! Agencja Adria ArtData rozpoczęcia wydarzenia: 11.01.2025 16:00 – Data zakończenia wydarzenia: 11.01.2025 21:00
Kabaret Ani Mru-Mru - grafika www NOWY TERMIN ZMIANA TERMINU KABARET ANI MRU-MRU w premierowym programie „Mniej więcej” . Przekazujemy komunikat od Organizatora występu Kabaretu Ani Mru Mru – Scena Studio Jacek Pawlewski:W związku z chorobą w rodzinie jednego z członków Kabaretu, występ planowany na 26 października 2024r. zostaje przeniesiony na inny termin – 19 stycznia 2025r /niedziela/ godz. 17.00 Wszystkie zakupione bilety zachowują ważność. W przypadku, gdyby nowy termin Państwu nie odpowiada - bilety można zwrócić. ZWROT BILETÓW:Osoby, które zakupiły bilety online przez system sprzedaży Interticket.pl otrzymają zwrot środków na konto bankowe. Wymagany jest kontakt /e-mail/ z interticket.plosoby, które zakupiły bilety w Kasie CKiS - zapraszamy do kasy po zwrot środków finansowych.osoby, które zakupiły bilety przez inne systemy sprzedaży – biletyna.pl, kupbilecik.pl – prosimy o kontakt e -mail z tymi bileteriamiPrzepraszamy za utrudnienia! ***Historia kabaretu ANI MRU-MRU nie jest długa, bo kabaret nie jest aż taki stary. Powstał tak naprawdę we wrześniu 1999 roku. Skład: Marcin Wójcik, Michał Wójcik oraz Waldemar Wilkołek.Kabaret ANI MRU-MRU wystąpi w Tczewie z najnowszym programem „Mniej więcej”! W nim nowe oblicze kabaretu i nowe niesamowite skecze, których długo nie zobaczycie w telewizji!\\  Nowy termin Kabaretu Ani Mru-Mru19 stycznia 2025r /niedziela/ godz. 17.00Data rozpoczęcia wydarzenia: 19.01.2025 17:00 – Data zakończenia wydarzenia: 19.01.2025 22:00
Reklama
Reklama