Podajemy przepisy Katarzyny Maliszewskiej z Tczewa, która napisała do nas chcąc podzielić się z innymi Czytelniczkami „Gazety Tczewskiej” swoją wiedzą kulinarną.
- Cieszę, że na łamach Waszego tygodnika ukazał się kącik z przepisami kulinarnymi. Wykorzystałam kilka z nich i jestem bardzo zadowolona. Chciałabym się odwdzięczyć i zabrać wszystkich w podróż do mojego dzieciństwa. Zaprezentuję przepis na przygotowywaną jeszcze przez moją babcię kociewską zupę brejkę, prawdziwie domowy sernik oraz przepyszny przecier z jabłek, których mamy teraz pod dostatkiem. Te smaki kojarzą mi się z kuchnią mojej babki i matki, ich fartuchami i dębowym stołem, na którym odbywały się prawdziwe uczty.
Brejka, czyli kociewska zupa
- Brejka, to inaczej prosta zupa z wody i mąki żytniej lub czerstwego chleba.– wyjaśnia Katarzyna Maliszewska. – W moim rodzinnym domu nazywana była „chlebówką”. Oto sposób, aby przygotować zupę z niczego. Jeżeli nie wiemy co zrobić z kromkami czerstwego chleba, możemy wykorzystać je do przygotowania nieskomplikowanej, lecz smacznej zupy. Zamiast z kromek, możemy skorzystać z grubo zmielonej mąki żytniej. Jako wazy można skorzystać z pozbawionego środka dużego chleba.
Składniki:
● kromki mocno czerstwego chleba (może być też cały chleb lub 5 szklanek grubo zmielonej żytniej mąki);
● 1 duża cebula;
● cukier;
● suszone owoce (według uznania);
● 15 dag boczku wędzonego;
● woda;
● sól.
Przygotowanie: Do gotowanej i osolonej wody wsypuje się żytnią mąkę lub wrzuca kromki czerstwego chleba i energicznie miesza, aby rozbić grudki. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaje się omastę, czyli pokrojony w kostkę i przesmażony boczek z dodatkiem cebuli. Brejka występuje też w wersji słodkiej, z tym że wówczas zamiast omasty dodaje się suszonych owoców i cukru. Słodszą wersję zdecydowanie bardziej lubią dzieci.
Sernik domowy
- Tradycyjny sernik domowy to kolejny smak mojego dzieciństwa. To bardzo lekka i delikatna odmiana tego ciasta. Należy pamiętać, aby twaróg - główny składnik serników - nie był ani kwaśny, ani tłusty. Serniczek można podawać z bitą śmietaną, lodami, konfiturami i owocami.
Składniki:
● 1 kg twarogu;
● 6 jajek;
● 300 g cukru pudru;
● 60 g masła;
● 1 łyżka cukru waniliowego;
● 1 łyżka mąki kartoflanej;
● 50 dag rodzynków (chyba, że ktoś nie lubi);
● 50 g migdałów obranych i posiekanych (wg uznania);
● tarta bułka i tłuszcz do formy.
Wykonanie: Ser zemleć i przetrzeć przez sito. Masło utrzeć i – nie przerywając ucierania - dodawać kolejno żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Małymi porcjami dodawać także ser. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy razem z migdałami, opłukanymi rodzynkami i mąką kartoflaną. Delikatnie wymieszać. Wlać masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piec 1 godzinę w temp. 180 st. C. Gdyby wierzch zarumienił się szybciej, przykryć folią lub pergaminem. Gotowy sernik posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Smacznego!
Przecier z jabłek
- Polecam jabłka soczyste i słodkie. Przecier z nich to doskonały dodatek do naleśników, idealne danie deserowe. Poza tym dzięki pasteryzacji zachowa on więcej witamin niż inne przetwory. W ten sam sposób można zrobić także przecier z gruszek. Słoiki z przecierami z jabłek ozdabiały wszystkie półki ze spiżarni mojej babci. Były jedzone jako deser po obiedzie.
Składniki:
● 1 kg jabłek;
● 200 g cukru;
● skórka z 1 pomarańczy;
● 5 goździków (lub cynamon).
Wykonanie: Umyte jabłka piec 30 min. w temp. 200 st. C. Upieczone przetrzeć przez sito. Dodać cukier i startą skórkę pomarańczy oraz goździki. Wymieszać, wkładać do słoików, wypełniając je do wysokości 2 cm poniżej brzegu i lekko zakręcić. Pasteryzować 30 min. w temp. 90 st. C. Wyjąc słoiki i mocno zakręcić.
Reklama

Pyszne kociewskie specjały
KOCIEWSKA KUCHNIA. Przepis na kociewską zupę brejkę, domowy sernik oraz przecier z jabłek. Te smaki kojarzą mi się z kuchnią mojej babki i matki, ich fartuchami i dębowym stołem, na którym odbywały się prawdziwe uczty.
- 08.08.2011 00:00 (aktualizacja 03.08.2023 14:00)

Reklama
Napisz komentarz
Komentarze