Miniony weekend minął w Gniewie na zamku pod znakiem dwudniowych „Dobroczynnych Igrzysk Świętego Mikołaja”. W sobotę przeprowadzono konkurs kulinarny „Boże Narodzenie na Kociewiu”, liczne gry i zabawy dla dzieci. Mieszkańcom długo w pamięci pozostanie akcja z iluminacją Gniewu, trwająca do godz. 22.
Rywalizacja KGW i szkół
W zmaganiach zmierzyły się trzy gniewskie Koła Gospodyń Wiejskich z Brodów
Pomorskich, Kolonii Ostrowickiej oraz Piaseczna.
Oprócz kół w kulinarnej rywalizacji uczestniczyły także szkoły ponadgimnazjalne z powiatu tczewskiego: Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie, Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Pelplinie, Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w Tczewie, Zespół Szkół Budowlanych i Odzieżowych w Tczewie oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie.
Nie był to konkurs, w którym niewprawione oko oceniało profesjonalne potrawy. Organizatorzy zadbali o to, by głównym sędzią został międzynarodowy mistrz Europy w grillowaniu Krzysztof Szulborski – szef kuchni i cukierników na Pomorzu.
- Konkurs odbywa się po raz VIII, a rywalizują szkoły z terenu powiatu tczewskiego w ramach V Edycji Gminnego Konkursu Kulinarnego – wyjaśnił Krzysztof Szulborski.
Kucharz wraz ze swoimi pomocnikami odwiedzał każdy ze stołów, udzielał fachowych porad i... surowych ocen.
Piernik z sercem
Oprócz kulinariów konkurenci musieli także zaprezentować jeden zwyczaj kociewski. W tym roku KGW skupiły się na prezentowaniu obyczajów związanych z dzieleniem się opłatkiem i jego tradycyjnym przygotowaniem. Jury punktowało za atrakcyjne przygotowanie stołu.
- Nasz szczupak w maladze wcześniej był obrany ze skóry. Jest podawany w galarecie – wyjaśniła nam Irena Gotschalka, przewodnicząca KGW Piaseczno. - Liczymy, że sędziom spodoba się nasza pieczarka panierowana z cebulką i pieprzem. Piernik przygotowałyśmy z... sercem. Ma dużo rodzynek i orzechów.
KGW Kolonia Ostrowicka zabłysnęło z kolei podduszanym karpiem na ciepło w zalewie octowo- cebulowej.
Obok konkursowej sali kucharze na bieżąco przygotowywali „na żywo” nietypowe potrawy. Odwiedzający mieli lekcję dobierania i przygotowywania produktów. W ruch poszły pierożki, płonące banany oraz przygotowywany na różne sposoby łosoś.
Ale atrakcje były nie tylko dla podniebienia. Podczas gdy dorośli próbowali dań wigilijnych i słuchali występów regionalnych na zamkowej scenie, piętro niżej w tawernie Św. Mikołaj przygotował dla dzieci mnóstwo atrakcji.
Magik i znikające gołąbki
Animator z Gdyni Marek Sowiński zapraszał dzieciaki z rodzicami do wspólnej zabawy. Były konkursy plastyczne z nagrodami, polonez, pociąg, a nawet kolorowe makijaże malowane przez panią Małgorzatę. Ale wszystko przebił występ magika Marka Sowińskiego, który najpierw zaprezentował sztuczki z obręczami, a następnie ze znikającymi gołębiami, a nawet królikiem.
- Najbardziej podobał nam się magik i sztuczki z pieniążkami – powiedziała 10-letnia Wiktoria. - Fajne były te obręcze i znikające gołąbki. Na konkurs namalowałam domek mamusi, tatusia i mojej siostry z drzewkiem, słoneczkiem i budą dla pieska. Wygrałam batonik i czekoladkę...
Kolejny dzień igrzysk rozpoczął się „Jarmarkiem Św. Mikołaja” oraz mszą świętą, na której uhonorowano tytułem „Przyjaciel Gniewu” niemiecką organizację Old Tablers 67.
Przez dwa dni trwała kwesta, sprzedaż czapeczek Św. Mikołaja za skromne datki organizowana przez gminę Gniew, parafię Św. Mikołaja i Fundację Zamek Gniewski.
- W sobotę stałyśmy na dziedzińcu zamkowym od godz. 10.30 – stwierdziły Maja i Weronika, której pomagali jeszcze Krzysztof i Kuba (Gimnazjum im. Gen. Hallera). - Mieszkańcy są bardzo hojni. Wrzucają nawet 10 – 20 zł. Dochód przeznaczony jest na rzecz dzieci z biednych rodzin.
Reklama

Igrzyska Św. Mikołaja w Gniewie - zabawy, konkursy i wigilijne potrawy
GNIEW. Zamek w Gniewie nawiedzili wolontariusze, zespoły regionalne oraz mistrzowie kuchni Kociewia. Warownia rozbrzmiewała wesołą muzyką i pobrzękiwaniem talerzy. Na nich znajdowały się wyszukane wigilijne potrawy o rodowodzie lokalnym, m. in. szczupak w maladze, karp duszony z przyprawami, krokiety z pieczarkami, różnej maści sałatki i oczywiście ciasta piernikowe.
- 08.12.2010 00:00 (aktualizacja 06.08.2023 20:51)

Reklama
Napisz komentarz
Komentarze