Bronisława Markowska od 13 lat zajmuje się propagowaniem zdrowego stylu życia, w tym zdrowego żywienia i diety Cambridge.
Otyłość to choroba
– Otyłość nie jest już problemem jednostki, to choroba, na którą zapada coraz więcej osób – tłumaczyła ekspertka. - Nie można przejść koło niej obojętnie, zwłaszcza że wywołać może miażdżycę, wylew, czy zawał.
Bronisława Markowska apelowała do zebranych na spotkaniu kobiet, aby przykładały większa wagę nie tylko do tego co jedzą, ale też ile jedzą. Przekonywała, iż najlepiej byłoby na 20 min. przed każdym posiłkiem wypić pół szklanki wody i jeść tylko tyle pożywienia, ile zmieściłoby się w dłoni. Nie powinno się też podjadać, zwłaszcza takich rzeczy jak ciastka, albo czekolada.
„Nie” dla chipsów
- Co w takim razie może stać jako przekąski na naszych stołach - dopytywała się Wiesława Quella, prezes Fundacji dla Tczewa.
- Marchewka, rzodkiewki, truskawki albo orzeszki. Na pewno nie chipsy, ponieważ jedzenie tego rodzaju rzeczy to śmierć. Chipsy powodują awitaminozę, sprawiają że odkłada się nam tłuszcz, a skóra wiotczeje.
Ekspert próbowała przekonać do jedzenia niedużych posiłków co 3 godziny i do gotowania na parze. Polecała również zakup produktów Cambridge, czyli środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
-Wszystkie partie naszego asortymentu podlegają opiniowaniu przez Instytut Żywności i Żywienia. Posiadamy certyfikaty kontroli produktów wydane przez PCBC SA. Opakowania Diety Cambridge znakowane są zgodnie z przepisami wydanymi przez Ministra Zdrowia.
Dieta Cambridge
W asortymencie Diety Cambridge znaleźć można posiłki w formie gotowej do spożycia lub wymagającej prostego przygotowania, tj. zupy, napoje, batony, błonnik, owsianki. Produkty te są niskoenergetyczne, niskotłuszczowe, stanowią źródło białka i błonnika. Zawierają optymalną ilość składników odżywczych oraz pełny zestaw witamin i składników mineralnych, który nie zaburza funkcjonowania organizmu, przy jednoczesnym ograniczeniu ilości spożywanych kalorii. A co ciekawe, produkty te były pierwotnie przygotowywane dla amerykańskich astronautów.
Obecne na spotkaniu panie obiecały spróbować dostosować się do zdrowych zasad żywienia. Przedstawicielki Fundacji dla Tczewa zobowiązały się zastąpić kaloryczne przekąski, tymi zdrowymi.
Reklama
Dieta kosmonautów, czyli propagowanie zdrowego żywienia
TCZEW. Gościem Fundacji dla Tczewa była niedawno konsultantka diety Cambridge. Bronisława Markowska, specjalizująca się w problematyce zdrowego żywienia, opowiadała m. in. o tym, jakich produktów nie należy ze sobą łączyć i czego nie należy jeść.
- 12.07.2010 00:00 (aktualizacja 08.08.2023 13:09)
Napisz komentarz
Komentarze