czwartek, 21 listopada 2024 09:49
Reklama
Reklama

Co na grilla wrzucić? - sezon grillowy rozpoczęty

Czas wolny, urlop oraz słoneczna pogoda sprzyja biesiadom, które okraszone są nie tylko sympatycznie spędzonym czasem, ale i również smacznym jadłem. Majówka to doskonała okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego oraz spotkań z bliskimi. Co będzie królować w tym sezonie? Czy wciąż kupujemy tradycyjną kiełbasę i karkówkę? A może postawić na niekonwencjonalne przepisy, wyszukane farsze, marynaty i zaskoczyć gości nowymi smakami?
Co na grilla wrzucić? - sezon grillowy rozpoczęty

Autor: fot. Paulina Filipowicz

Glill w formie tradycyjnej zazwyczaj kojarzy się nam z pieczonym mięsem. Kiełbaski, kaszanki czy karkówka to klasyka rusztu, nie brak również również soczystych steków, skrzydełek z kurczaka, indyka czy cielęciny. Cała oprawa związana z odpowiednim przygotowaniem mięsa wiąże się niejednokrotnie z odpowiednio wcześniej przygotowaną marynatą oraz przyprawami. Niejednokrotnie chcąc zaoszczędzić czas, wybieramy formy gotowe - dostępne w wielu sklepach czy marketach. Warto zwrócić uwagę na skład produktu, gdyż zazwyczaj zawierają spore ilości substancji konserwujących. Oprócz dań mięsnych coraz chętniej sięgamy po inne produkty. Grillowane papryki, sery, sery pleśniowe, szparagi zawinięte w szynkę prosciutto oraz inne dodatki. 

Świetnie sprawdzają się ryby, zawinięte w aluminiową folię z plastrami cytryny, rozmarynem, oregano lub koprem z dodatkiem oliwy. Wato je podawać z grillowaną bagietką z masłem czosnkowym lub szałwiowym. Do grillowanych ryb możemy podać dressing miodowo-cytrynowy, który urozmaici potrawę. Pamiętać należy, że grillujemy ryby świeże a nie mrożone! Kolejnym ciekawym pomysłem są grillowane szparagi zwinięte w plastry prosciutto lub szynkę szwarcwadzką. Owinięte szparagi skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy szczyptę grubo mielonego pieprzu. 

Dodatkami do grilla są sosy, dipy, dressingi oraz wszelkiego rodzaju sałatki z dostępnych sezonowo produktów. Jedną z nich jest sałatka ze szpinaku, prosta w wykonaniu i niesamowicie apetyczna. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów oraz sera feta to skład idealnie pasujący do cięższych dań grillowych.

Przepis na sałatkę:

  • 300g świeżych liści szpinaku
  • 150g sera feta
  • 10 suszonych pomidorów /mogą być w zalewie/
  • prażone ziarna słonecznika i sezamu - /ziarna podpiec na suchej patelni/

DRESING:

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz do smaku

Życzymy udanej majówki i smacznego !!!

PaFi

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Kabaret Ani Mru-Mru - grafika www NOWY TERMIN Kabaret Ani Mru-Mru - grafika www NOWY TERMIN ZMIANA TERMINU KABARET ANI MRU-MRU w premierowym programie „Mniej więcej” . Przekazujemy komunikat od Organizatora występu Kabaretu Ani Mru Mru – Scena Studio Jacek Pawlewski:W związku z chorobą w rodzinie jednego z członków Kabaretu, występ planowany na 26 października 2024r. zostaje przeniesiony na inny termin – 19 stycznia 2025r /niedziela/ godz. 17.00 Wszystkie zakupione bilety zachowują ważność. W przypadku, gdyby nowy termin Państwu nie odpowiada - bilety można zwrócić. ZWROT BILETÓW:Osoby, które zakupiły bilety online przez system sprzedaży Interticket.pl otrzymają zwrot środków na konto bankowe. Wymagany jest kontakt /e-mail/ z interticket.plosoby, które zakupiły bilety w Kasie CKiS - zapraszamy do kasy po zwrot środków finansowych.osoby, które zakupiły bilety przez inne systemy sprzedaży – biletyna.pl, kupbilecik.pl – prosimy o kontakt e -mail z tymi bileteriamiPrzepraszamy za utrudnienia! ***Historia kabaretu ANI MRU-MRU nie jest długa, bo kabaret nie jest aż taki stary. Powstał tak naprawdę we wrześniu 1999 roku. Skład: Marcin Wójcik, Michał Wójcik oraz Waldemar Wilkołek.Kabaret ANI MRU-MRU wystąpi w Tczewie z najnowszym programem „Mniej więcej”! W nim nowe oblicze kabaretu i nowe niesamowite skecze, których długo nie zobaczycie w telewizji!\\  Nowy termin Kabaretu Ani Mru-Mru19 stycznia 2025r /niedziela/ godz. 17.00Data rozpoczęcia wydarzenia: 19.01.2025 17:00 – Data zakończenia wydarzenia: 19.01.2025 22:00
Reklama
Reklama