piątek, 30 maja 2025 04:49
Reklama

110 tys. ton cukru w 2022 r. ! W tym roku malborska cukrownia obchodzi 142 lata, a od czego się zaczęło?

W tym roku Krajowa Grupa Spożywcza „Odział Cukrownia Malbork” wyprodukowała rekordową ilość cukru - 110 tys. ton! Podczas tegorocznej kampanii cukrowniczej, obejmującej: magazynowanie, sortowanie, krojenie trwało od 28 września 2021 r. d 6 stycznia br. (łącznie 103 dni), zwożąc 760 tys. ton buraków cukrowych od 812 rolników Żuław, Powiśla i Kociewia. W tym roku Cukrownia w Malborku świętuje 142 lat istnienia. To dobra okazja do tego, by zaprezentować jej działalność, poznać ciekawostki na jej temat i przypomnieć jej historię.
110 tys. ton cukru w 2022 r. ! W tym roku malborska cukrownia obchodzi 142 lata, a od czego się zaczęło?

Autor: starymalbork.pl

Początki działalności Cukrowni Malbork sięgają XIX wieku. W 1880-1881 r. powołano do życia spółkę Zuckerfabrik Marienburg A.G. Cukrownia należała do największych przedsiębiorstw na terenie Żuław do roku 1945 r.

Reklama

W początkowej fazie działalności zakład produkował jedynie cukier surowy (żółty). W latach 20-tych przeprowadzono przebudowę produktowni oraz inwestycje mające na celu zwiększenie mocy przerobowej. W 1938 r. sfinalizowano w cukrowni kluczowe inwestycje: wybudowano funkcjonującą do dziś suszarnię wysłodków i uruchomiono produkcję cukru białego.

W ostatniej fazie działań wojennych malborska cukrownia została doszczętnie zniszczona. Sytuacja pogorszyła się po wkroczeniu wojsk radzieckich, kiedy to demontowano linie produkcyjne.


Powojenne losy...

W 1945 r., po zakończeniu działań wojennych na terenie Pomorza Gdańskiego, podjęto próbę reaktywacji cukrowni. Utworzono Okręgowe Zrzeszenie Cukrowni Gdańsk-Olsztyn, a dyrektorem mianowano inżyniera Edwarda Dołęgę-Olexa. W 1947 r. odbyła się próbna powojenna kampania, podczas której przerobiono 8.519 ton surowca i wyprodukowano 818 ton cukru. Pierwsza pełna kampania to lata 1947/1948 z przerobem 78.6 tys. ton buraków i produkcją 10.6 tys. ton cukru.

W latach 50-tych rozpoczęto poważne inwestycje, wybudowano dwa melaśniki oraz zmodernizowano kotłownię. W 1957 r. w malborskiej cukrowni rozpoczęło działalność lokalne koło Stowarzyszenia Techników Cukrowników (STC).

Lata 60-te to okres dalszych inwestycji - rozbudowa i modernizacja krajalnic oraz przebudowa stacji defekosaturacji i wapniarni, która pozwoliła zwiększyć przerób do 2.2 tys. t. na dobę. Lata 70-te to czas wprowadzenia najnowszych zachodnich technologii i intensywnych inwestycji. W 1971 r. zamontowano duńską aparaturę w systemie „Dds” do ekstrakcji cukru oraz warniki do automatycznego gotowania cukrzycy, zmodernizowano warniki i wirówki zwiększając moc przerobową do 2.8 tys. t/doba. W tym czasie pracowano także nad poprawą warunków BHP. Zmodernizowano również punkt odbioru surowca, utwardzono place składowe i drogi dojazdowe, zbudowano wagi i budynki, gdzie odbywała się obsługa dostaw buraków.

W latach 80-tych zmodernizowano suwnicę bramową. Cukrownia w PRL zatrudniała prawie 400 pracowników stałych i około 1000 pracowników kampanijnych, produkując ponad 20 tys. ton cukru rocznie.


Cukrownia Malbork po 1989 r.

W latach 90-tych przeprowadzono modernizację zakładu. Oddano do eksploatacji nowy piec wapienny, wapniarnię, zamontowano automatyczne wagopakowaczki, linię brykietowania wysłodków, udoskonalono proces gotowania cukrzycy oraz zmodernizowano gospodarkę wodno-ściekową. W tym czasie następował powolny spadek zatrudnienia. W 1991 r. zatrudnionych było 430 pracowników stałych i 832 kampanijnych, natomiast w 1999 r. w cukrowni pracowało 294 pracowników stałych i 472 kampanijnych. Produkcja cukru w latach 90-tych wynosiła około 35 tys. ton rocznie, natomiast w kampanii 2001/2002 wyprodukowano zaledwie 24.3 tys. ton cukru.

W 2002 r. Cukrownia weszła w skład Krajowej Spółki Cukrowej S.A. i przeszła restrukturyzację. Od 2007 r. rozpoczął się okres intensywnych remontów i dużych inwestycji. Zmodernizowano oczyszczalnię ścieków, unowocześniono i rozbudowano produktownię poprzez zamontowanie nowego układu warników i wirówek. Wybudowano nową stację filtracji oraz bardzo wydajną stację mycia i podawania buraków. Został zamontowany nowoczesny robot układający worki z cukrem.


Od 2007 r. prowadzono liczne wielomilionowe inwestycje. Przeniesiono wiele urządzeń z innych zamkniętych cukrowni (Nowy Staw, Pruszcz Gdański), zwiększono moce przerobowe, a w kampanii 2007/2008 produkcja osiągnęła poziom 66.5 tys. ton, zaś w kampanii 2014/2015 po raz pierwszy w historii przekroczyła 100 tys. ton. Przeprowadzone inwestycje zdecydowanie ograniczyły koszt produkcji, m.in. zużycia ciepła, które w 2009 r. wynosiło ponad 370 kWh na tonę buraków, a 10 lat później 237 kWh. Bum inwestycyjny w Malborku praktycznie trwa nieprzerwanie od 12 lat, a jego ukoronowaniem jest potężna wielomilionowa inwestycja w energetykę zakładową polegająca na modernizacji- budowie nowoczesnych kotłów i nowego turbozespołu.


Cukrownia Malbork dziś

Cukrownia Malbork to nowoczesny zakład, który obecnie osiąga przeroby buraków przekraczając 7.5 tys. t. na dobę. W 139 kampanii cukrowniczej 2019/2020 wyprodukowano ponad 109.4 tys. ton cukru, zatrudniając nieco poniżej 170 osób i współpracując z 840 Plantatorami. Średni plon buraków w rejonie kontraktacyjnym Cukrowni Malbork wynosi rok rocznie to ponad 75 ton/ha. Cukrownia realizuje obecnie bardzo szerokie inwestycje w gospodarkę cieplną i krystalizację cukru. Głównym celem jest obniżenie zużycia ciepła do poziomu 180 kWh na tonę surowca oraz osiągnięcie przerobu dobowego na poziomie 8 tys. ton. Cukrownia zmierza do uzyskania przerobu 900 tys. ton buraków za kampanię i produkcji cukru na poziomie 140 tys. ton.

Malborska cukrownia w swej historii miała wiele wzlotów i upadków, zdarzały się sytuacje zgoła bez wyjścia, lecz zaangażowany profesjonalny zespół otwarty na rozwiązywanie problemów przy dużym wsparciu plantatorów i współpracowników zawsze znajdował rozwiązanie dla danej sytuacji. Dzisiaj przyszłość cukrowni jest stabilna i pewna. Cukrownia staje się bardzo nowoczesnym zautomatyzowanym zakładem współpracującą z grupą jednych z najlepszych plantatorów w Polsce, o czym świadczą osiągane wyniki jaki i na polu tak i w produkcji.


Garść ciekawostek

- Cukrownia Malbork istnieje od 1880 r.;

- Cukrownia jest zasilana w wodę przez wybudowany przez Krzyżaków w latach 1280-1320 kanał, zwany dziś Kanałem Juranda, który wypływa z jeziora Dzierzgoń i liczy 29,3 km. Dawniej woda z kanału napędzała umiejscowione wzdłuż jego brzegów młyny. W początkowym okresie istnienia Cukrowni buraki cukrowe dostarczane były barkami rzecznymi oraz wagonikami wąskotorówki;

- Najstarszym urządzeniem pracującym w Cukrowni Malbork jest piec suszarni wysłodków z 1938 roku;

- Po zakończeniu II wojny światowej wyposażenie cukrowni zostało zdemontowane przez Rosjan i załadowane na wagony. Polski wojskowy komendant miasta odkupił ją od Rosjan za beczkę bimbru;

- W kampanii 2014/2015, Cukrownia Malbork po raz pierwszy w swej historii wyprodukowała ponad 100 tys. ton cukru;

- Dyrektorami w ostatnich latach w cukrowni byli:

1955-1956 Wacław Matynia

1956-1966 Romuald Janiszewski

1966-1976 Wacław Gostański

1976-2000 Edward Żabierek

1999-2009 Bogusław Raczyński

- Od listopada 2009 roku Dyrektorem Cukrowni Malbork jest Mariusz Kaźmierczak, który swoją przygodę z cukrownictwem rozpoczął w 1997 r.


Opr. W. Mocny/Krajowa Grupa Spożywcza S.A. „Oddział Cukrownia Malbork”

Fot. starymalbork.pl/Biblioteka w Elblągu



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Przeżyj przygodę, podczas obozu górskiego Przeżyj przygodę, podczas obozu górskiego Górskie krajobrazy, piesze wędrówki na górskim obozie Stowarzyszenia KLUB KOCIEWIAK Czy wyjazd w góry musi być nudny? Oczywiście, że nie! Od wielu lat jedno ze stowarzyszeń kociewskich organizuje dla mieszkańców Kociewia obozy zimowe oraz letnie dla dzieci i młodzieży. Także w tym roku dzieci, ale też młodzież zyskają taką szansę!  Mowa o górskim wyjeździe letnim, które organizuje Stowarzyszenie Kultury Fizycznej i Turystyki „Kociewiak”. Góry oznaczają przede wszystkim możliwość przebywania w atrakcyjnym górzystym terenie w otoczeniu lasów, rzek oraz interesujących atrakcji turystycznych. Organizatorem wyprawy jest Stowarzyszenie Kultury Fizycznej i Turystyki „Kociewiak”. - Podczas pobytu na obozie dla uczestników przygotowano wiele atrakcji m.in. wycieczki w góry na kilku poziomach trudności: od łatwych tras po trudniejsze: Dolina Chochołowska, Dolina Kościeliska, Gubałówka, Morskie Oko, Termy Szaflary-Aquaparki i termy dla dzieci, Iluzja Park – zachęca prezes Ryszard Różycki, ze Stowarzyszenia Kultury Fizycznej i Turystyki "Kociewiak" do dyspozycji boiska sportowe, projekcie filmów, sale zabaw, gry planszowe, a nawet.... góralskie ognisko. Dodajmy, że kadra obozu stanowią nauczyciele specjaliści z uprawnieniami instruktorów różnych sportów. Zapisy na obóz do 2 czerwca na klubkociewiak@wp.pl lub Tel. 513 215 854. R. Różycki czeka na zapisy pod telefonem po godz. 20-tej.W tym roku organizowany jest letni obóz w Białym Dunajcu koło Zakopanego w dniach 14-19 lipca. (tomm)Data rozpoczęcia wydarzenia: 26.05.2025 10:29 – Data zakończenia wydarzenia: 02.06.2025 23:59
Ruszają zapisy na zawody biegowe dla dzieci na stadionie lekkoatletycznym! Ruszają zapisy na zawody biegowe dla dzieci na stadionie lekkoatletycznym! Tczewskie Centrum Sportu i Rekreacji zaprasza dzieci i młodzież na Biegowy Puchar im. Kazimierza Zimnego, urodzonego w Tczewie wybitnego polskiego lekkoatlety, medalisty letnich Igrzysk Olimpijskich w biegu na 5000 metrów. Zawody zaliczane są do cyklu biegów dla dzieci i młodzieży Puchar Pomorza. To doskonała okazja, aby sprawdzić swoje umiejętności, pokonać własne ograniczenia i poczuć prawdziwą sportową atmosferę!Zawody odbędą się 7 czerwiec br. na Stadionie Miejskim im. Alfonsa Guzińskiego (ul. Bałdowska 11, Tczew)Zawody rozpoczną się o godz. 10.00. Będą rozgrywane w grupach wiekowych od 5 do 18 lat na 200 m, 400 m i 800 m (biegi majtka, marynarza, admirała, chorążego itd.).Zawody są otwarte dla dzieci w różnych kategoriach wiekowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie! Nie liczy się tylko wynik – liczy się dobra zabawa, sportowa rywalizacja i wspólne przeżywanie emocji! Organizator przewiduje medale pamiątkowe dla wszystkich biegaczy!Zapisać można się online do 5.06.2025: https://elektronicznezapisy.pl/event/12790.htmlb) lub w biurze zawodów 7.06.2025 od godz. 8.00 do 15 minut przed każdą wyznaczoną godziną startu danej kategorii wiekowej.Przypominamy, że wymagane jest, aby zawodnicy do 13-tego roku życia pojawili się na zawodach z rodzicem bądź opiekunem prawnym.Niepełnoletni zawodnicy powyżej 13-tu lat, którzy nie mogą pojawić się z opiekunem, powinni dostarczyć do biura zawodów kartę zgłoszeniową podpisaną przez rodzica bądź opiekuna prawnego (karta dostępna na stronie https://elektronicznezapisy.pl/event/12790/clients.html po zakończeniu rejestracji). Data rozpoczęcia wydarzenia: 07.06.2025 08:00 – Data zakończenia wydarzenia: 07.06.2025 13:30
Reklama