Liść laurowy - uprawa
Liście laurowe nie są bardzo wymagające na podłożu. Najlepsze warunki to dość żyzna gleba. Powinien być przesadzany co dwa lata do większej doniczki. Jeśli nasze krzewy są już ciężkie i odpowiedniej wielkości, możesz ograniczyć się do usunięcia jak największej ilości substratu z doniczki i posypania żyzną ziemią, np. przesianym kompostem. Liście laurowe potrzebują dość dużo światła dziennego. Dawki słońca również powinny być stopniowane na początku. Liście laurowe powinny znajdować się w pomieszczeniu, gdy jesienne noce zaczynają być chłodne, a temperatury spadać. Zimą roślina przechodzi w stan uśpienia, ale nie traci liści. Dlatego konieczne jest stworzenie warunków do tego odpoczynku. Idealnym miejscem jest przeszklony obszar o temperaturze w zakresie 5-10 stopni Celsjusza.
Drzewo liścia laurowego nie lubi być przesadnie podlewane. Jeśli korzenie są zbyt mokre, zaczną gnić. Najlepiej jest odpowiednio podlać, a następnie usunąć nadmiar wody z warstwy bazowej i poczekać, aż warstwa bazowa wyschnie przy następnym podlewaniu. Zimą podłoże powinno być tylko lekko wilgotne. Dla zdrowego wzrostu roślin konieczne jest nawożenie w okresie wegetacji – najlepiej co dwa tygodnie od kwietnia do lipca. Nawozy powinny być naturalne. Teoretycznie roślina może wytrzymać temperatury do -10 stopni Celsjusza. Ale w zasadzie taki spadek temperatury zawsze sprawi, że roślina zachloruje i jej liście opadną. Dlatego pamiętaj, aby spędzić zimę w jasnym pomieszczeniu, w którym temperatura nie spada do zera lub poniżej. Liść laurowy - uprawa [https://agropedia.pl/lisc-laurowy-uprawa] jak widać, nie jest wcale taka trudna!
Imbir - uprawa
Imbir - uprawa [https://agropedia.pl/imbir-uprawa] tej rośliny wymaga od nas kilku ważnych rzeczy. Przede wszystkim najlepiej uprawiać go wczesną wiosną, umieszczając doniczkę w pomieszczeniu o temperaturze 22-24 stopni Celsjusza. Gleba powinna być lekko wilgotna, ale nigdy nie mokra, ponieważ korzenie są podatne na gnicie. Doniczki powinny być umieszczone w widocznym miejscu, ale z dala od bezpośredniego światła słonecznego. W takim przypadku kłącze powinno wypuścić pierwsze pędy po około miesiącu. Gdy temperatura na zewnątrz wynosi około 20 stopni i nie spadnie w nocy poniżej 15 stopni, możemy postawić imbirową doniczkę na balkonie lub w ogrodzie. W pojemnikach z imbirem przez całe lato należy kontrolować wilgotność podłoża, ponieważ nie powinno ono być suche ani nadmiernie wilgotne. Późnym latem liście imbiru stopniowo wysychają, przygotowując się do jesienno-zimowego okresu spoczynku. W tym okresie kłącza można wykopać i przechowywać w lodówce lub pozostawić w doniczkach w pomieszczeniu o temperaturze ok. 10 stopni Celsjusza do wiosny. Roślin nie należy podlewać w okresach spoczynku.
Uprawa ogórków
Najlepszy czas na wysiew nasion ogórka to koniec maja. Po 15 maja, po zmarzniętym ogrodniku i zimnej Zośce nie ma ryzyka mrozu, a gleba szybko się nagrzewa. Grządkę można dodatkowo przykryć tkaniną rolniczą, aby zapobiec jej wychłodzeniu i zapewnić odpowiednią temperaturę do kiełkowania nasion. Uprawa ogórków [https://agropedia.pl/uprawa-ogorkow] nie jest ciężka, ponieważ są roślinami szybko rosnącymi, dlatego podczas sadzenia należy stosować odpowiedni rozstaw rzędów (ok. 70-120 cm) oraz rozstaw rzędów (co ok. 15 cm). Wysiew nasion ogórka należy rozpocząć od przygotowania odpowiedniego miejsca w ogródku warzywnym. Ogórki lubią ciepłe miejsca i gleby, które szybko się nagrzewają i są bogate w próchnicę. Odczyn gleby powinien być zasadowy, w celu utrzymania odczynu najlepiej zastosować wapno rok wcześniej (jesień). Jednocześnie prosimy o stosowanie obornika (najlepszy ekologiczny nawóz do ogórków!).
Jagody goja - uprawa
Jagody goja - uprawa [htps://agropedia.pl/jagody-goja-uprawa] dla niektórych może być trudna, ale wcale taka nie jest. Rośnie szybko, osiągając 1-3 m wysokości. Wiosną można przycinać gałęzie, aby drzewo dobrze się rozgałęziło. Jego zakrzywione gałęzie pokryte są kolcami. Zaczynają kwitnąć w maju/czerwcu i mogą kwitnąć przez całe lato (są dość niepozorne, ale różnorodne). Owoce wychodzą w sierpniu i dojrzewają jesienią (październik). Jednak zebranie pierwszego plonu jagód goji zajmuje dwa lata. Jagoda goja toleruje różnorodne warunki, ale nie toleruje ciężkiej gliny i podmokłych gleb. Najlepiej sadzić w spokojnym, słonecznym miejscu na żyznej, przepuszczalnej glebie.