Pieczarki
Jak wiele gatunków grzybów spotykamy to ten ma chyba najwięcej sobowtórów. O ile nie jest kupiona w markecie zbierana musi być dokładnie sprawdzona. Muchomorów czy innych pieczarek jest wiele. Pieczarka jadalna ma brązowe blaszki u dołu, u młodych różowe. Często przerośnięty pierścień. Do jedzenia bezpiecznie jest zbierać pieczarkę łąkową lub leśną. Pieczarka karbolowa- trująca, najbardziej podobna, jednak możliwa do odróżnienia po zapachu smaru kolejowego -karbolu.
Czubajka kania - sowa
Smażona w bułce tartej i jajku zamiast schabowego. Pycha, pod warunkiem niepomylenia jej z innymi grzybami, takimi jak czubajka czerwieniejąca, gąska rózgowata lub muchomorem sromotnikowym. Sowa ma charakterystyczne łaty niczym sowie pióra i pierścień w połowie wysokości trzonu. Blaszki przyległe po naciśnięciu brązowieją. (...)
Źródło:
- www.https://grzybyjadalne.wordpress.com , www. wikipedia.pl, Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Gdańsku, Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Tczewie.
Napisz komentarz
Komentarze