Reklama
Festiwal Smaków w Pelplinie
Festiwal miał na celu prezentację kulinarnego bogactwa polskiej żywności wytwarzanej w naturalny sposób oraz przetworów wykonanych według tradycyjnych przepisów. Królowały między innymi miody, sery, tradycyjne wędliny, które można było zakupić na stoiskach prosto od producentów. W festiwalowej kuchni już od godz. 10 prym wiódł niezastąpiony Jerzy Nogal – kucharz z Telewizji Śniadaniowej TVP2 oraz regionalistka Krystyna Gierszewska – radna Gminy Pelplin oraz prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet, którzy podczas specjalnego pokazu gotowania na żywo przywołali niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowali dla gości specjały kociewskie czyli zupę marchewkową tzw. śpsywankę oraz ruchanki drożdżowe z mąki pszennej i eksperymentalnie ruchanki z mąki gryczanej.
Napisz komentarz
Komentarze