Jak twierdzi pracowniczka tczewskiej herbaciarni, wyjątkową popularnością w czasie jesieni i zimy cieszą się herbaty z dodatkiem imbiru, cynamonu czy kardamonu. Ten pierwszy działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. Łagodzi bóle żołądkowe i zębów, wzmaga apetyt. Jak wszyscy wiedzą, pobudza również układ odpornościowy organizmu. Obniża także stężenie cholesterolu we krwi.
Cynamon natomiast korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa grzybobójczo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie. Twierdzi się, że poprawia on ukrwienie, przyspiesza metabolizm (więc ma zbawienny skutek w trakcie odchudzania), obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jego zapach działa odprężająco. Przyprawa ta może być jednak szkodliwa, chociaż nie ma jednoznacznych badań naukowych, które by to potwierdzały. Mimo to odradza się spożywanie jej przez kobiety ciężarne lub osoby z chorobami wrzodowymi układu pokarmowego czy ze skłonnościami do krwotoków.
Kardamon, podobnie do cynamonu, przyspiesza metabolizm, czyli wspomaga przemianę materii, a co za nią idzie - odchudzanie. Co więcej, dzięki jego właściwościom moczopędnym, łatwo można pozbyć się z organizmu wszelkiego rodzaju toksyn. Uważa się, że codzienne picie herbaty z kardamonem może zadziałać na organizm energetyzująco.
Warto także zainteresować się herbatką z hibiskusem, który zawiera prawie tyle samo witaminy C, co maliny. Oznacza to, że świetnie wspomaga odporność. W suszu tych pięknych kwiatów znajdują się także antyutleniacze, opóźniające procesy starzenia, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające trawienie oraz oczyszczanie organizmu. Badania naukowców z Uniwersytetu Medycznego Chung Shan na Tajwanie potwierdziły, że wzmacnia on serce i układ krążenia, obniżając ryzyko wystąpienia zawału i miażdżycy. Wszystko dzięki właśnie przeciwutleniaczom, które dodatkowo obniżają poziom cholesterolu LDL (szkodliwego) i zmniejszają ilość złogów tłuszczowych nagromadzonych w tętnicach.
Należy również zwrócić uwagę na rodzaj samej herbaty - nie tylko dodatki w niej zawarte. Zielona herbata korzystnie wpływa na układ odpornościowy dzięki sporym ilościom teaniny i katechiny w jej liściach. Przyspiesza także metabolizm, spowalnia procesy starzenia się organizmu, ma dobry wpływ na układ krążenia. Co więcej, badania z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu wykazują, że może przeciwdziałać reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
Warto zatem codziennie popijać herbatę, a także zainteresować się jej zdrowotnymi walorami. Pamiętajmy, że pracownicy herbaciarni z pewnością chętnie odpowiedzą nam na wszelkie pytania dotyczące zalet poszczególnych smaków i typów chińskiego naparu.
Napisz komentarz
Komentarze