Przepisy Marii Paterki z KGW w Pomyjach
Sałatka z makreli, „Postna”
2 makrele
5 gotowanych jajek
4 kiszone ogórki
5 łyżeczek majonezu
sól
świeży szczypiorek
Jajka ugotować i pokroić, pokroić ogórki. Makrele obrać z ości, dodać jajka i kiszone ogórki, dodać 5 łyżeczek majonezu i troszkę posolić (makrela jest słona). Wszystko wymieszać i na koniec posypać górę świeżym szczypiorkiem.
Sałatka warzywna z jabłkami
6 dużych ziemniaków
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 korzeń selera
5 jajek
2 jabłka
majonez
sól
pieprz
Ugotować ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler i jajka. Pokroić w kostkę, łącznie z jabłkami, wrzucając wszystko do miski. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, po czym wszystko wymieszać. Na koniec przełożyć do ładniej salaterki i udekorować wedle uznania.
Poleca Maria Kamrowska, przewodnicząca KGW w Gogolewie
Śledź z suszoną śliwką
3 szt. śledzia marynowanego bez skórki
3 szt. cebuli
3 szt. ogórków konserwowych
1 opakowanie suszonych śliwek
garść majeranku
1 słoik koncentratu pomidorowego
olej
Cebulę pokroić, ogórki obrać i pokroić w kostkę, śliwki pokroić na pół, zetrzeć majeranek. Sos: na rozgrzany olej dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć, podlać wodą, dodać ogórki, śliwki, majeranek i koncentrat i ostudzić. Na koniec zalać zimnym sosem marynowane śledzie.
Sałatka śledziowa „zimowa”
4-5 szt. filetów śledziowych
ogórki konserwowe
2 jabłka
1 cebula
1 duży por
Filety pokroić w kostkę, ogórki i jabłka pokroić w małą kostkę, cebulę drobno posiekać, por pokroić w cienkie krążki. Wymieszać wszystko w salaterce.
Sos:
1/2 słoika majonezu
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Majonez i musztardę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zalać sosem sałatkę.
Wierzch
2 jajka ugotować na twardo, posiekać i posypać na wierzch.
Specjały Wiesi Rychłowskiej z KGW w Morzeszczynie
Pieczony pstrąg z grzybowym farszem
Pstrąg
cytryny
cebule
masło (do smażenia)
pieczarki
kurki
sól
pieprz
Pstrąga należy sprawić, następnie przyprawić i dobrze natrzeć cytryną, albo obłożyć plasterkami cytryny, zawinąć w folie spożywcza i pozostawić na 2
godziny.
Farsz:
Cebulę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażyć na maśle pieczarki, po chwili dodać kurki i pokrojoną cebulę. Doprawić wedle uznania.
Nadziać pstrąga grzybowym farszem, otwory spiąć wykałaczkami i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni. Można przewrócić na chwilę na drugą stronę. Upieczoną rybkę pociąć na porcje. Dla dekoracji wsadzić w rozcięcia plasterki cytryny.
Napisz komentarz
Komentarze