niedziela, 19 maja 2024 18:02
Reklama
Reklama

Co na grilla wrzucić? - sezon grillowy rozpoczęty

Czas wolny, urlop oraz słoneczna pogoda sprzyja biesiadom, które okraszone są nie tylko sympatycznie spędzonym czasem, ale i również smacznym jadłem. Majówka to doskonała okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego oraz spotkań z bliskimi. Co będzie królować w tym sezonie? Czy wciąż kupujemy tradycyjną kiełbasę i karkówkę? A może postawić na niekonwencjonalne przepisy, wyszukane farsze, marynaty i zaskoczyć gości nowymi smakami?
Co na grilla wrzucić? - sezon grillowy rozpoczęty

Autor: fot. Paulina Filipowicz

Glill w formie tradycyjnej zazwyczaj kojarzy się nam z pieczonym mięsem. Kiełbaski, kaszanki czy karkówka to klasyka rusztu, nie brak również również soczystych steków, skrzydełek z kurczaka, indyka czy cielęciny. Cała oprawa związana z odpowiednim przygotowaniem mięsa wiąże się niejednokrotnie z odpowiednio wcześniej przygotowaną marynatą oraz przyprawami. Niejednokrotnie chcąc zaoszczędzić czas, wybieramy formy gotowe - dostępne w wielu sklepach czy marketach. Warto zwrócić uwagę na skład produktu, gdyż zazwyczaj zawierają spore ilości substancji konserwujących. Oprócz dań mięsnych coraz chętniej sięgamy po inne produkty. Grillowane papryki, sery, sery pleśniowe, szparagi zawinięte w szynkę prosciutto oraz inne dodatki. 

Świetnie sprawdzają się ryby, zawinięte w aluminiową folię z plastrami cytryny, rozmarynem, oregano lub koprem z dodatkiem oliwy. Wato je podawać z grillowaną bagietką z masłem czosnkowym lub szałwiowym. Do grillowanych ryb możemy podać dressing miodowo-cytrynowy, który urozmaici potrawę. Pamiętać należy, że grillujemy ryby świeże a nie mrożone! Kolejnym ciekawym pomysłem są grillowane szparagi zwinięte w plastry prosciutto lub szynkę szwarcwadzką. Owinięte szparagi skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy szczyptę grubo mielonego pieprzu. 

Dodatkami do grilla są sosy, dipy, dressingi oraz wszelkiego rodzaju sałatki z dostępnych sezonowo produktów. Jedną z nich jest sałatka ze szpinaku, prosta w wykonaniu i niesamowicie apetyczna. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów oraz sera feta to skład idealnie pasujący do cięższych dań grillowych.

Przepis na sałatkę:

  • 300g świeżych liści szpinaku
  • 150g sera feta
  • 10 suszonych pomidorów /mogą być w zalewie/
  • prażone ziarna słonecznika i sezamu - /ziarna podpiec na suchej patelni/

DRESING:

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz do smaku

Życzymy udanej majówki i smacznego !!!

PaFi

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Połączenie rysunku i malarstwa. Wystawa twórczości DOMINIKA WOŹNIAKA Połączenie rysunku i malarstwa. Wystawa twórczości DOMINIKA WOŹNIAKA Po raz drugi Fabryka Sztuk gości w swoich murach Dominika Woźniaka. Tym razem z jego twórczością można zapoznać się w kamienicy przy ul. Podmurnej 15.  Dominik Woźniak – twórca urodzony w Piotrkowie Trybunalskim, specjalizuje się w grafice artystycznej, rysunku, malarstwie sztalugowym, malarstwie naściennym, dekoracji wnętrz, ilustracji. Jego twórczość to połączenie rysunkowo-malarskiego kontynentu. W wykreowaniu artystycznej interpretacji najistotniejsza jest emocjonalność między Twórcą a Odbiorcą. Pragnienia ukazujące związki między człowiekiem a naturą wchodzą w skład programu owej twórczości, która opiera się w myśl zasady Człowiek i Natura tworzą spójną, nierozerwalną całość.Ukazywane figury płaszczyznowo-emocjonalne są rezultatem rozważań nad pozycją człowieka, ale także nt. jego charakteru poprzez zastosowanie różnokierunkowej formy. Dzieła charakteryzuje minimalna gama kolorystyczna, często monochromatyczna. W pracach przedstawia także tradycje narodowe, obrzędy i zwyczaje, zarówno w dawnej, jak i współczesnej Polsce. Prace znajdują się w kolekcjach prywatnych i państwowych w kraju i za granicą. Finisaż: 28.06 godz. 18.00Godziny otwarcia:codziennie 10.00 - 16.00, a w czwartki do 18.00 (kwiecień)poniedziałki, wtorki, środy i piątki 10.00 - 16.00, w czwartki, soboty, niedziele,święta od 10.00 - 18.00 (maj-czerwiec)Fabryka Sztukul. Podmurna 15Wstęp bezpłatny!Data rozpoczęcia wydarzenia: 17.05.2024 10:00 – Data zakończenia wydarzenia: 28.06.2024 18:00
Reklama